Elektromos törölközőszárító

Egyszerű szerkezet, kevés infóval a neten: 2 nagyon fontos dolog nem derült ki számomra egyik elérhető online platformról sem ennél az ívelt elektromos, 1,4 m magas törölközőszárító radiátornál: se a gyártó oldalán, se máshol nem tudtam kideríteni, milyen folyadékot kell tölteni egy ilyen szerkezetbe, és mennyit.

Szóval, most főként azért írom ezt a cikket, hogy egyértelmű legyen egy működő megoldás.

Nulláról kezdtem a szerelést, ami 3 fő lépésből ált:

  • A radiátor fizikai felszerlése a falra
  • Elektromos szerelés (konnektor kialakítása és bekötése)
  • Fűtőfolyadékkal való feltöltés (ez szimplán fagyálló!! – köszönöm Gondos Gábor barátomnak az megerősítést)

Az első pont nem hiszem, hogy bárkinek nehézséget okozna, ezt nem részletezem – luk/tipli/facsavar/vízszintezés

Ami a specialitását adta ennek a munkának, az az, hogy nem volt a radiátor közelében konnektor, és a helyiségből sem tudtam odavinni áramot, mert az nagyon sok véséssel, vagy külső kábelvezetéssel járt volna. A szomszédos szobában lévő konnektorból kellett továbbfűznöm egy új konnektort.

Ehhez először megfelelő magasságban egyszerűen átfúrtam a két szoba közti falat, majd a fürdőszoba felől kitágítottam – kivéstem – a kötődoboznak a helyet, amibe bekötöttem a konnektort. Ez tűnt a legegyszerűbbnek, mert a konnektorok kb. 50cm távolságra voltak egymástól, még ha másik szobában is.

Szóval, sok kutatás után kezdett körvonalazódni, hogy a radiátort vízzel nem töltjük, csak ha fűtésrendszerhez kötjük, de itt nem ez volt a helyzet.

Ezt a saját káromon tanultam meg egy hasonló esetben, mikor bojlert szereltem, és nagy büszkén bekapcsoltam üres állapotában… +4 napot jelentett ez, saját magamnak kellett javítanom a bojlert.

Csak annyt tudtam a szerkezetről, hogy “hővezető folyadék kel (szaknyelv csak fűtőfolyadéknak nevzte, köszi…), ami nem más, mint fagyálló. OBIban és benzinkúton, autófelszerelési boltban, szaniter boltban is biztos kapható, literje 500-1000 Ft. között. Nade mennyit kell bele tölteni???

Szerinted a Ventil Kft.-nél vásárolt felszerelés prospektusaiból, online anyagaiból kiderül? A boltot szaktanácsért fel lehet hívni? Nem:(

Megpróbáltam hasonló méretű termékek anyagaiból levadászni valami megfelelő anyagot. Sikerült is találnom egy hasonlót, ahol a radiátor űrtartalmára 5,6l-t írtak.

Ez alapján vásároltam 6l fagyállót.

Majdnem eltaláltam, a megfelelő mennyiség 6,5 l lett volna. Ezt vízzel pótoltam minden szívfájdalom nélkül. Szerintem 6l-hez 0,5 l víz keverése a belefér kategória, de kijavíthat valaki kommentben, nyugodtan.

Tudtam, hogy a hevítés hatására a csőben lévő folyatég kitágul, így nem zárhatom le egyből a rendszert, mert túlnyomás keletkezne, ami szivárgáshoz, a radiátor tönkremeneteléhez vezethet. Azt viszont nem gondoltam, hogy vagy egy decinyi vizet kiad magából a radiátor. Tényleg több volt a tágulás, mint amire számítottam, és azt is gyanítom, hogy ennyi csőnél légbuborékok is képződhettek, ami a felfűtés és fínom ütögetés közben szépen átrendeződött, megszűnt.

Amikor a radiátor felfűtött és ki-be kapcsolt 1-2 percenként, hogy a maximum hőmérsékletet tartsa, a víz szint is látványosan növekedett, csökkent. Ekkor zártam le a radiátort, szereltem fel a konnektor műanyag alkatrészeit, és mostam le alaposan a radiátor külsejét, ügyelve, hogy fagyálló sehol se maradjon, mert úgy tudom, az ártalmas az egészségre, főleg szembe kerülve.