Jolana – roncsból hangszer

eredeti állapot. Ránézésre OK…

Játszhatatlan állapotban került hozzám ez a gitár, leírom, miket kellett javítani:

Test:

 1. húrláb billegett, húrok nem a helyükön feküdtek
 2. rengeteg festék kopás, repedés
 3. kitört egy darab a nyak tartó résznél (inkább esztétikai)
 4. potméterek recsegtek
 5. fém alkatrészek kopottak
 6. pickup rozsdás volt
 7. a húr tartó kis fésű középső csavarja egy szétroncsolt lyukba volt behajtva

Nyak:

 1. hangolókulcsok szorultak
 2. óriási ütések, benyomódások voltak a nyak hátulján
 3. lekoptak az oldalsó, festett pozíció-jelölők
 4. piszkos volt a fogólap
 5. bundok viseltesek

Mivel rengeteg volt a javítanivaló, párhozamosan haladtam a munkákkal.

Híd, vagyis húrláb

A legkritikusabb probléma a húrlábbal, vagy híddal volt, ami egy állítható magasságú híd, csak épp a híd pillérjeinek talpai mozogtak, ezért a híd jobbra-balra billegett, a húrok a híd peremén feküdtek föl, nem pedig a húrtáv állító szerkezeten. Nem is értem, mi volt az eredeti koncepció, nem ismerem sajnos ezt a típust, az is lehet, hogy hiányzott egy alkatrész.

Egy elég drasztikus javítást kellett eszközölnöm, ami 2 részből állt: először is a híd tartó csavarok allján lötyögő kör talpakat epoxi ragasztóval véglegesre ragasztottam. Bevallom, arra nem gondoltam, hogy ezzel egy problémát megoldok, de egy újat kreálok: az állítás közben ugyanis ezeknek a talpaknak fixen kell álniuk, míg a csavar mozog, a híd emelkedik. Így viszont most együtt forog a talp a csavarral.

Ezért készítenem kellett a testben egy olyan szekezetet, amiken a talp körben el tud fordulni, de eközben nem táncol el a helyéről, és nem teszi tönkre a gitártest felületét sem. – a javítás előtt emiatt a talp miatt már amúgy is csúnya benyomódás volt a testen.

Talpakon pici alátét, testben nagy alátét. A kettő pont egymásba passzol.

Alátétekkel oldottam ezt meg. A gitár testbe bemartam 2 köralakú lukat, amikbe egy elég nagy méretű alátétet ragasztottam. A híd talpára pedig egy olyan kicsi alátétet, ami a nagyobbik, testben lévő alátét belső lyukába pont beleillik. Így a hídláb pozíciója fix, az alátéten pedig el tud forogni a hídláb talpa, anélkül, hogy a fa felületet nyomná.

Ötlet 5-ös (szerintem), a kivitelezés 3-as...

2 alapvető hibát vétettem, mindkettő, szokás szerint a türelmetlenségemből fakadt.

A legnagyobb hiba az volt, hogy csak szemre lőttem be a két talp helyzetét a testen, pedig ennek tökéletesen pontosnak kellett volna lennie, minden irányban. Hát, mégiscsak a hangszer legkritikusabb részéről van szó. Csak a jó szerencsén múlott, hogy nagy tévedés nem lett a dologból, ha így lett volna, a javítás borzasztóan nehéz lett volna.

A másik meg, hogy a két nagyobbik alátétnek pontatlanul, gyakorlatilag kézzel martam ki a fában a helyét, aminek veszettül sok javítgatás lett a vége, nem is lett túl szép.

Pickup

A pickupon 3 részt szépítettem: magát a pickup szálat, ami a műanyag fedélből kilátszik, a műanyag házat políroztam, és a műanyag ház és a pickup szál közötti alufólia szigetelést újragyártottam.

Nyak

A nyak lakkozása szörnyen nézett ki, és akkora benyomódások voltak rajta, amiket csak a fafelület kiigazításával lehetett megoldani.

Nem reszeltem a nyakat, hanem elkezdtem óvatosan, fém kaparóval egyenesre húzni a sérült területeket. A lakk könnyedén pattogzott le sajnos a nyakról, de szerencsére a felületet nagyon gyorsan egyenletesre tudam kaparni. A teljes nyak lakktalanítása mellett döntöttem.

A lakkozás megkezdése előtt észrevettem, hogy a fogólap oldalán a jelölő pontok lekoptak. Régóta ki szerettem volna próbálni, hogy ilyen pöttyöket gyártok, most itt volt az idő.

A fehér pöttyöket úgy készítettem el, hogy 1mm átmérőjű, és kb 10mm mély lukakat fúrtam a fogólap oldalába, amikbe egy 3D nyomtató tollal, és fehér tollbetéttel forró, olvadt műanyagot juttattam a lukakba. A végeredmény, ha nem is 100%-os, de 97%-os lett. Legközelebb ezzel is alaposabbnak kell lennem, vagy mással kitölteni a lukakat. De az eredmény így is látványos volt, jöhetett a nyak újralakkozása.

A lakkozásnál azért megint volt egy türelmetlen köröm. Nagy szélben nem lehet lakkozni. Én mégis nekiestem. 2 darab bogarat sikerült a felületbe lakkoznom. Nem tudom, melyikünknek volt ez nagyon szívás, a bogárkáknak, vagy nekem… jó-jó, tudom-tudom…nekik.

Fogólap

A hangszer kész. Eltekintve a festés ügyetlen kivitelezésétől a testen, kitűnűen tiszta és pontos hangszert kaptam. De jött egy bökkenő.

Az immáron működő, állítható híd legeslegalsó pozíciójában volt csak megfelelő a húrnyomás, de ezen állítani már nem lehetett. Így nincs értelme a szerkezetnek. Megoldás: meg kell emelni a nyakat. Ezt kb 30 perc alatt össze is hoztam. A végeredmény mostmár tökéletes.

Vélemény, hozzászólás?