Bojler javítás

Elhatároztam, hogy meleg vizet csiholok egy kis ház konyhájába, ahol mér eleve elő volt készítve ennek lehetősége. Gondoltam én. de ez nem így volt, csak egy réges-régi, apró, nem működő bojler volt felszerelve, és egy csap, ami nem bojler csap volt.

Körülnéztem interneten, és találtam egy 10 literes felső elhelyezésű Hajdu bojlert, amit csappal együtt árultak. A csap azért lényeges, mert ez egy szabad átfolyású bojler, amiben nem lehet nyomás, azaz a csapnak olyannak kell lennie, ami csak akkor enged vizet a bojlerbe, amikor kinyitják.

Ezt nem magamtól tudom, hanem a projekt folyamán tanultam meg. Tipikusan olyan dolog, amit meg kellett értenem ahhoz, hogy meg tudjam csinálni.

A feladat viszont nagyon összetett volt, bár egyszerűnek tűnik:

  1. víz bekötés
  2. csap felszerelés
  3. bojler felszerelés
  4. elektromos bekötés
  5. bojler használatával képben lenni (ennek hiánya miatt csapott bojler szerelésbe a projekt)

0. lépés: Olyan bojlert ÉS csapot kellett találni, ami olcsó, és a leges legkevesebb szereléssel, átalakítással felszerelhető. Ez nálam a Hajdú FT10 felső elhelyezésű volt, mert ennek a csapját maga a falból kiálló vízvezeték csonk tartja, arra rátekerve, semmi nem kell fúrni, faragni.

1. lépés: A bojler és a vízcsap közötti összekötést gyárilag egy merev (azt hiszem-) réz cső biztosítja, vagyis a bojler és a csap között szinte milliméter pontosan annyi távolságnak kell lennie, hogy a merev cső hossza és görbülete pontosan csatlakozhasson. E helyett én flexi csővel akartam operálni, mert ott nincs ilyen megkötés. Ehhez az Obiban kapható 3/8-os csövek közül kellett kiválasztani a megfelelő hosszúságút, és elvileg máris jó voltam.

Elárulom, hogy itt volt egy nagy elbizonytalanodásom, mert a flexicső csatlakozását nem húztam meg eléggé (féltem az esetleges repedéstől) és ezért csöpögött, ráadásul a bojler belsejéből, mintha lukas lenne. Aztán megtaláltam, hogy ez azért volt, (gondoltam én) mert a merev cső 2-5 cm-re bele tud menni a bojler víz csatlakozásába, így jobban szigetel. De a baj csak annyi volt, hogy meg kellet tépnem rendesen a 2 csatlakozó anyát.

2. lépés: Az előző csapot csak le kellet csavaroznom a víz kiállásról, és a bojlerhez tartozó bojler-csapot azonnal fel tudtam csavarozni a kiállásra. Ez nagy könnyebbség volt, a vízszerelés nagy részét a jó bojler választásával tehát megúsztam.

3. A bojler felszerelésével is mázlim volt, mert az előző bojler tartócsavarjainak távolsága pontosan alkalmas volt ennek a bojlernek a felszereléséhez. Semmi munkám nem volt vele.

4. Az elektromos bekötéshez a már előre kiépített konnektorig kellett elérnem a bojler konnektorával, amihez totál újra kellett kábeleznem a gépet, ekkor szedtem szét először a bojlert. A művelet végül is egyszerű volt, de kellet egy új kábel, egy új konnektor fej, meg egy kis plusz csoki, mert amikor kicsavaroztam a régi kábelvégeket, láttam, hogy mindhárom kábel ér frankó kis sarukkal van ellátva a pontos kapcsolódás érdekében. Ezeket nem akartam elveszteni, így a gépen belül egy pici kötődobozban alakítottam ki egy toldást, amit egy zárt kötődobozban el tudtam helyezni a bojleren belül.

5. És a jött a gond… a gépet felszereltem, bekötöttem, és bekapcsoltam. Pontosan 10 másodpercig csodásan működött, vagyis kigyulladt a melegítést jelző lámpa, majd többé soha nem tudtam bekapcsolni. Eléggé kiakadtam.

Tudtam, hogy ezt a problémát nekem kell megoldani, mert nem fogok ezért a szerelésért egy drága szerelőt hívni. Ki kell derítenem a probléma okát és nekem, magamnak kell megjavítanom a bojlert.

Hamar rájöttem, hogy elég nagy butaság volt feltöltetlen állapotban bekapcsolnom a cuccot, mert a fűtőszál körül nem volt melegítendő közeg (víz).

A kérdés már csak az volt, hogy mi ment tönkre. Na ehhez gyakorlatilag teljesen bele kellet ásnom magam egy bojler lelki világába. Abban bíztam, hogy van valamiféle biztosíték, amit simán csak kicsaptam az ügyetlenkedésemmel, de több videót megnézve és több szakemberrel beszélve, nem tudtak érthető, megnyugtató választ adni.

Arra jutottam, tévesen a sok okoskodó tanácsot, videót, szakembert követve, hogy a hőfokszabályzó egységet kicserélem és akkor majd tökjó lesz minden. – nem tudta senki megmondani, hogy van-e ilyen biztosíték a készülékben, vagy nincs. Egy valaki viszont igen. A bolti eladó (Orczy alkatrész, Baross utca 127. Budapest) aki egy 20-as éveiben járó helyes barna hajú hölgy volt…

Megkérdezte, hogy mi a fenének nem a biztosítékot cserélem ki elsőnek, ami egy 600 forintos alkatrész…

Biztosíték. Köszönöm. Hét nem? Alap.

És megvettem, és kicseréltem, és multiméterrel még azt is ki tudtam mérni a bojlerben, hogy a kiszerelt biztosíték meg van szakadva, és a fűtőszál pedig tökéletes állapotban van. Annyira egyértelmű volt így már a probléma (ami nagyon könnyen szerelhető volt, ráadásul) hogy ki sem mertem próbálni víz bekötés nélkül. Összeraktam a bojlert és legközelebbi alkalommal, mikor kiutaztam a felszerelés helyszínére, felszereltem….ééés…működött:)

 

Külön lefotóztam, ahogy a multimétert ellenállás funkcióba kapcsolva a szakadást vizsgálom a rossz ellenállás esetében (nem mozdul el 1-es értékről a mérő)

És a fűtőszálat, ahol pedig csodásan kileng a mutató, vagyis nincs szakadás, hiba a fűtőszálban:

 

Szóval, egy kb. 30 ezer forintos bojlert megvettem használtan, csappal együtt 8 ezer forintért (nem tudtam lejjebb alkudni, tökciki:)  és volt ez a 690 forintos alkatrész, és 20 év után van meleg víz a helyszínen, najó kell vennem 2 darab csap gombot, aminek darabja 178 forint, mert ezt nem adott az eladó. Ez még hátra van, ezért nem is látszik a képeken.

Vélemény, hozzászólás?