Hangfal membrán javítás

Nem is értem, miért csak most tűnt fel egy film nézése közben, hogy a mélyebb hangoknál irgalmatlanul zörögnek a hangszóróim. Ezek elég nagy és jó minőségű Infinity hangfalak, meg is lepődtem. Aztán levettem a takaróhálót, és elég szomorú látvány tárult elém.

Az évek során a membrán perem szivacsa egyszerűen elporladt.

Biztos voltam benne, hogy javítható a dolog, úgyhgy egyből keresgélni kezdtem a neten. Persze, meg is lett. Ebay-en is lehet fillérekért kapni, de én mégis egy német cégtől vettem meg nem a legolcsóbban egy javító kit-et.

Rengeteg videó is található a neten, hogy hogy kell kicserélni a membrán körüli szivacsokat. Sajnos nálam a mélynyomó és a középsugárzó membránjai is kivoltak, így 4 szivacsgyűrű cseréje várt rám. Alig vártam, meg kell, hogy mondjam:)

A mélynyomók cseréje tényleg olyasmi volt, mint a videókban, annyi a különbség, hogy a maradék anyag eltávolítása nagyon fárasztó és hosszadalmas művelet, rengeteg kosszal jár, ragadós, nyúlós műanyag darabkák vannak mindenfelé, lakásban óvatosan érdemes csinálni, eléggé takaríthatatlan az ügy!

Azt hittem, a kisebbik hangfal javítása egyszerűbb lesz, de be kell vallanom, ott majdnem feladtam. A hülye gyártó a nagyobbik hangfallal ellentétben a kicsinél a műanyag peremet egyszerűen összeragasztotta a az egész szerkezettel. Mire ezt lerohasztottam, lefeszegettem minimális roncsolás mellett, majdnem megöregedtem. Vegyszerként amúgy az Obiban kapható matrica/ragasztó eltávolító spray jött be egyedül, minden más káros lett volna.

Rengeteg szenvedés után a metódus már ugyanaz volt a ragasztáskor, és szép sorjában mind a 4 hangfalat megjavítottam. Ezzel ezt a problémát is megúsztuk lomtalanítás nélkül:)

UPDATE! ÚJRAJAVÍTÁS EGY HÓNAPPAL KÉSŐBB!!

A hangfaljavítás mégsem sikerült megfelelően, újra javítanom kellet. Hihetetlen, de pár héttel a javítás után ismét zörögni kezdett a hangfal pár. Eléggé kiakadtam.

Mint kiderült 2 alapvető hiba csúszott a számításba:

Először is, a ragasztás elengedett a nagymembrán pereme és a szivacs között (a másik ragasztás jól sikerült, ami a szivacs gyűrűt a fém szerkezethez rögzíti, ott jól jártam el), és ennek, azt hiszem, az volt az oka, hogy ez kontakt ragasztó (gyakorlatilag pálmatex, ezt a szagáról éreztem is, csak a megküldött ragasztó tubus jelöletlen volt, nulla infóval.) ugyan, de csak az egyik felületet ragasztóztam be🙁

Ezt a ragasztást vissza kellett bontani, lepucolni (agyhalál…) és aztán pálmatex-szel helyesen újraragasztani, de egy iszonyú fontos dolog van, ami kimaradt részemről szintén:

A textil (vagy műanyag) tölcsérnek tökéletesen szimmetrikusan és lesúlyozva (a tölcsérre helyezett kerek alakú tárgy) kell a szerkezetbe ülni, így elkészíteni a ragasztást – mindkét oldalon ragasztva, pár percet várva, és a szinte száraznak tűnő ragasztandó felületeket akkor összenyomni. Ezt nem is kell túl sokáig és túl nagy erővel megtenni, a kötés azonnali, pár perc múlva kész.

Jelentem, saját hibám kijavítása után a hangfalak tényeg fantasztikusan szólnak, és mivel azóta már többhónap eltelt, kijelenthetem, hogy ezúttal tökéletes lett a javítás! (és tanultam a hibámból)