Terepasztal gyalogátkelő

Megmutatom, mi a leg egyszerűbb és leg olcsóbb módja (szerintem) annak, hogy méretarányos, tartós és könnyen kezelhető gyalogátkelőt, vagyis zebrát készítsünk terepasztalra.

  • A megadott méretek H0 terepasztalra értendők!
  • Nálam az útburkolat ezen a részen papírból van, mert szerintem nagyon jó a mintázata, de ez a módszer nekem egy gipsz úton is működött. Bár fontos megjegyeznem, hogy a gipsz fekete festése kapott egy védőréteget, ami erősen higított faragasztó volt. Fontos tehát tudnunk, ragadni fog-e a matrica a felületünkre

Nyomtatható, matt felületű A4 Etikett címkéből készült. 70x42mm-es lapok, 21db/lap. Pl. ilyen:

Egyetlen lap egyetlen címkéjéből több, 2 sávos zebra is legyártható.
Egy zebracsík mérete 3mm x 21mm lesz

Az etikett címkére 3mm-ként egy apró jelzést teszünk, majd 2 vonalzó segítségével (legalább az egyik derékszögű legyen) párhuzamos vonalakat húzunk, ezért elég egyetlen jelzés is. A képeken látható, hogy ezt fiam készítette el.

A párhuzam-vonalzózás trükkjére még emlékezhetünk az iskolából, a képeken is jól látszik, de megmondom őszintén, lehet, hogy ezt már a főiskolán szedtem magamra, nem emlékszem.

A hosszanti csíkozás utan félbevághatjuk a címkét, és így jön ki a 42mm-es szélességből 21mm. Ügyeljünk, hogy ez nagyon pontos felezés legyen, mert a csíkok egymás alá kerülhetnek, 1-1, vagy fél milliméter is pontatlan végeredményt ad.

Miután minden kész, óvatosan radírozzuk le a felesleges grafit foltokat a (már felragasztható) zebracsíkokról. A gyűrődések könnyedén kisimulnak egyébként felragasztáskor.

A pontos vágáshoz a sniccerünket ellenőrizzük, elég éles-e. Ha nem, és elég hosszű még benne a hegy, törjünk le belőle egy darabot, így biztos könnyedén vághatunk vele. (bízz bennem, próbáltam életlennel is, nagyon rossz végeredményt kaphatsz)

Gondolom, nem újdonság, de leírom, hogy a sniccerből mindig le lehet törni egy darabkát a hátsó kupakja segítségével, ám ezt nem rutinosok kesztyűben, légyszi, és vagy védőszemüvegben, vagy erősen becsukott szemmel végezzük. Ne röhögj, és ne spórolj ezen az időddel, én már kötöttem ki szemészeten ilyesmi miatt.
Az sem újdonság tán, de hátha segít, hogy könnyen beszerezhető pótkés ezekbe a sniccerekbe, nálam gyakori fogyóeszköz, érdemes belőle tartani otthon, mert szabvány méret, mindegyik fajta kés ugyanolyan pengével működik.

Ha ezzel megvagyunk, tisztítsuk meg a felületet a portól, egyéb szennyeződéstől, majd ragasszuk fel a csíkokat, és kész…
Namost itt persze ügyesnek kell lenni. Erre egy segítség lehet pl., hogy egy festőszalaggal kijelöljük a merőlegest, és a zebra egyik szélét, ehhez igazíthatjuk a csíkot. Érdemes ezt a lépést nem kispórolni, sokat ad a végeredményhez a nagyon pontos elhelyezés.

Őszintén megmondom, én szemre ragasztottam a csíkokat, és elégedett vagyok a végeredménnyel. Kb az a szabály, hogy pontosan egy „csíknyi” marad ki mindig két csík között. Ez nálam, ugye 3mm.

Hogy élethűbb legyen a végeredmény, a sávot lezáró vastagabb csíkot is ugyanezzel a módszerrel rakhatunk az útfelületre.