NIKON 80-200 f2.8 ED első lencsetag tisztítása

Egy oldtimer tolózoomos kedvencem első lencsetagját fogom tisztítani ebben a bejegyzésben.

Szedtem már szét ilyen objektívet, de egyik sem olyan, mint a másik. Legtöbbször akkor van baj, ha valaki már hozzányúlt.

Olyan apró csavarokat kell ugyanis kioperálni az objektívből, hogy ha nincs megfelelő szerszámunk hozzá, vagy a csavarfejeket elnyírták, akkor inkább neki se kezdjünk, éljünk együtt a szennyeződéssel, a képeken szinte biztos, hogy úgysem látszik az első lencsetag enyhe szennyezettsége. Én persze egyből szembesültem ilyen csavarokkal, és durva módszerekkel sikerült csak szétszednem a darabot. De ne szaladjunk előre.

Szükséges szerszámok, anyagok a munkamenetek szerint:

  1. csavarok meglazítása – alkohol, mobiltelefon szereléséhez való csavarhúzó készlet
  2. névtábla eltávolítása (rejtett csavarokhoz) – hajszárító, nagyon vékony műanyag lapka, bármilyen puhább eszköz, amivel a fémlap alá be tudunk férkőzni
  3. lencse tisztítás – szennyezettségtől függően levegőpumpa, mikroszálas törlőkendő

CSAVAROK LAZÍTÁSA

A csavarokat ebből az objektívből kicsavarni egy olyan sztori, amit csak az tud, aki már átélte ezt a kínt:) A csavarok ugyanis:

  1. kicsik
  2. festékréteggel el vannak rejtve
  3. van, hogy gyárilag be is vannak kicsit ragasztva, biztos, ami biztos…horror

összesen 4 darab ilyen 1mm átmérőjű csavart (núttal ellátott, kb 3mm hosszú menetes szárat) kell kicsavarnunk ahhoz, hogy az objektív első eleme egyszerűen kihúzható (nem kicsavarandó!!) legyen.

Először a csavart borító festékréteget távolítjuk el egy kis alkohol és fogpiszkáló segítségével, hogy láthatóvá váljon a nút, amibe a csavarhúzó illeszthető. Az alkohol felvitele szintén fogpiszkálóval történjen, nehogy valaki meglocsolj az objektívet: az apró réseken azonnal be tud folyni a rendszerbe, ráadásul a túl sok alkohol ártalmas, (ahogy az orvosok is mondják) a külső felületen is, mert lemarhat olyan festéket is, amit nem akarunk eltávolítani. Szóval, türelem, többször kis mennyiséget használjunk!

Ha megtaláltuk a csavart nútját, akkor nincs más hátra, ki kell csavarni a csavart. Előtte érdemes állni hagyni egy kicsit az alkoholt a csavarka tetején, hogy beszivárogjon a menetbe, ez megkönnyíti majd a dolgunkat.

Határozottan érezni kell, hogy a nútba belekapott a csavarhúzó, és meglepően nagy erő is kellhet ahhoz, hogy a csavar meginduljon, pont emiatt, tapasztalatom szerint sajnos elég nagy az esélye, hogy elnyíródik egy csavar nút. Ez persze azért is van, mert ezek 20-30 éves objektívek is lehetnek.

A pirossal jelzett szélesebb gyűrűben 3 db csavart kell találnunk (2 látható, egy pedig a névtábla alatt van) a zölddel jelzett kis gyűrűt egy csavar tartja a helyén.

NÉVTÁBLA

A névtáblát szintén minimális mennyiségű alkohollal lazítottam, aztán hajszárítóval és a képek szerinti módszerrel távolítottam el végül, hogy hozzáférjek a rejtett csavarhoz.

A szétszedés a 4 csavar eltávolítása után lehetséges. A kis (zölddel jelzett) gyűrűt le kell tudni csavarnunk kézzel, szokásos menetirányba. Gyárilag nálam ez is be volt ragasztva, így a kis résbe a 2 gyűrű közt megint fogpiszkálóval kis mennyiségű alkoholt juttattam, és vártam kicsit, utána le lehetett könnyedén csavarni.

Ha már csavar sincs, és le van tekerve az első keskeny gyűrű, ki lehet táncoltatni-húzni a teljes első egységet az objektívből. Már meg sem lepődtem, hogy nekem ez sem ment, mert ez is be volt ragasztva gyárilag. Itt is ügyesen be kellett folyatnom a megfelelő réseken alkoholt és várni. Hamarosan ki tudtam mozdítani az egységet, és kezdődhetett az amúgy kb 1 perces tisztítás.

A visszahelyezéshez a fekete külső gyűrűt teljesen fel kell csavarnunk a spirál meneten koppig, és egyszerűen visszahelyezni az egységet a helyére. A 2 lapos rúd (bocs, nem tudom, mire szolgál, zoom, vagy fókusz…) helye pontosan látszani fog a objektív belsejébe nézve.

Nekem volt egy csvar, ami sajnos elnyíródott, ezt kis fúróval egyszerűen kifúrtam, és a visszaszerelés után egy műanyag hasonló méretű, fekete rudacskát ragasztottam bele pillanatragasztóval. Ez valamelyes esztétikus és a feladatát is ellátja, hiszen a pillanatragasztó miatt rögzül, aminek rögzülnie kell. A bontás meg újra csak kis fúróval, de kivitelezhető. Nem szép megoldás, de ha az ember ilyesmibe beleszalad, úgysem az lesz a döntés, hogy kidobja az objektívet, hanem megoldás után néz. Ha valakinek ennél jobb megoldása lenne, tegyen úgy!