LED világítás terepasztalra

Alapvetően új belépő vagyok a terepasztalozás világába, így legtöbbször saját hibáimból tanulva mutatok be technikákat, amik nekem beváltak, és amik nyilván egyéb munkáim tapasztalataiból azért könnyebben adódnak, mint másnak.

Fontos!: az elektronikához elég keveset értek, előre elnézést, ha itt pontatlan dolgokat írnék. Viszont nem is hittéríteni akarok, vagy okoskodni, csupán a tapasztalataimat írom le, amik alapján a képeken is látható végeredményt értem el, és ezek – szerintem – legalábbis bizalomra adhatnak okot.

Így van ez a most bemutatott világítás-szerelési kisokossal is, amit azért írok, mert én bizony nem találtam egyértelműen ebben a témában pontos leírást. Egészen pontosan arról, hogyan kell az elektromos bekötését végezni terepasztalra olyan lámpákkal, amit nem horror áron vásároltunk valami modell gyártótól, hanem pl. kínából rendeltük, nagyobb tételben, mint jómagam, forrasztott ellenállás nélkül. A termékek szerintem nagyszerűek kinézetre és működésre is, valamint racionális áruk van, mint ezek a kandeláberek itt.

Csapjunk is a lecsóba, mondom, mi a lényeg:

  1. a tápellátás egy 12 Voltos laptop tápról történhet (kép alább)
  2. fontos a táp bekötése, vagyis, hogy melyik szálhoz melyik véget kötjük, de ez egyszerű próbával ki is derül
  3. ezek a kandeláberek egy darab 3V (voltos) (nyitófeszültségű) led diódát tartalmaznak, ez egyébként az általános feszültség ezen a téren.
  4. ha közvetlenül a 12V-os tápra kötünk egy ilyen lámpát, már meg is öltük, dobhatjuk a kukába.
    kell egy 150 Ohm -os ellenállás (képeken látható lesz) tehát, mellyel egyszerre 3db sorba kötött lámpát teszünk alkalmassá arra, hogy 12V-tal meghajtva világítsanak.
    lehet 1db lámpát is kötni 12 V-ra, de akkor 450-470 Ohm ellenállásra lesz szükségünk, vagyis az előbbi példa háromszorosára. Azt hiszem az is megteszi, ha 3db ilyen 150 Ohm-os ellenállást használunk, de ezt nem próbáltam ki.

https://www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/107

A fenti linkről valók az alábbi ábrák, én ezt a cikket találtam a leg hasznosabbnak, mikor világítást terveztem a terepasztalra.

A bekötés az alábbi képek szerint történhet tehát: 3 ledet egymáshoz kötünk úgy, hogy mindig ellentétes vezetékeket kapcsolunk össze (pl. pirosat a feketéhez), hogy a végén maradjon 2 ellentétes szál (+, -).
Az egyik szárra, lehetőleg a pozitívra kössük rá az ellenállást, és az ellenállás végéhez, valamint a szabadon maradt negatív szál végére csatlakoztatssuk a 12V-os tápot. A ledn

A lámpák elhelyezése a terepasztalon egy külön ügy, ezt külön cikkben tárgyalom majd, mert függ a lámpa típusától és főként a közegtől, felülettől, ahova és amibe szereljük, süllyesztjük…elöljáróban csak annyit: kreatívan! Mindent szabad.