Elektromos padlófűtés

Egy bejárati előteret alakítottam át lakószobává. Ehhez a bejárati ajtót ablakra kellet cserélni, és fűthetővé tenni a szobát. Az első feladat külön topic-ot érne, mivel B30-as téglával kellett falazni a kibontott ajtó helyét, azt mindkét oldalon vakolni, plusz kívül szigetelni (5cm xps), belül glettelni 2 rétegben, és persze festeni. De maradjunk a talán érdekesebb témánál, a padlófűtésnél!

A helyhiány miatt és amiatt, hogy jelenleg nincs kiépítve az egységes fűtéskorszerűsítés a házunkban, parketta alá beépíthető elektromos fűtőszőnyeg mellett döntöttem. Ennél persze olcsóbb lett volna egy elektromos radiátor, de hogy nem kényelmesebb, és nem szebb, az biztos. Ráadásul lábfázós vagyok, és így utólag is azt mondom, hogy ennél fincsibb semmi se lett volna.

A következő kitalálandó feladataim voltak:

  1. rétegrend
  2. elektromos szerelés
  3. logisztika – megvárni, míg minden egyéb szerelési, vakolási, festési munkával megvagyok, a fűtőszőnyeg és a vadiúj parketta sérülésének elkerülése érdekében.

Járólapra raktam le a fűtést a következő sorrendben lentről felfelé haladva:

  1. 20mm XPS lap
  2. fűtőszőnyeg
  3. parketta alátétfólia
  4. laminált parketta (8mm)

A villanyszerelés azért volt bonyolult, mert a termosztátba, ami a fűtést szabályozza 8db(!) kábelnek kellett érkeznie (a hálózati és a fűtőszőnyeg földelése egy helyre kerül, azért 7db bekötési pont van, de 8db kábel).

Mivel magát a bekötődobozt is én tettem a falba, annyit azonnal elrontottam, – amire szerencsére a villanyszerelő ismerősöm időben felhívta a figyelmemet – hogy túl kicsi dobozt vettem. A 6 kábel az sok helyet igéányel, így utólag mélyedést kellett vésnem a doboz hátánál a falba. Így már elfért minden, de azért paszentosan.

Hogy milyen a padlófűtés, van-e értelme, megéri-e, milyen a hatásfok?

Ebbe a kis helyiségbe szerintem nagyon oké, ahol teljesen független vagyok a többi fűtéstől, tehát nincs mire kapcsolódni. A kis nyílászáró és a viszonylag jó fal- és szomdédos szobák általi szigetelés miatt szintén jó választás, mert tudni kell, hogy azért nem a sivatagi homok forróságát érzi az ember a lába alatt, hanem kellemes, langyos érzetet ad. Először megijedtem, hogy ez kevés lesz, de most azt hiszem, egyáltalán nem. A szoba kicsi, és mivel a padló 85-90%-a alá került a fűtőszőnyegből és a légtér is csökkentve van az akusztikai elemek, túlzsúfolt bútorozás és technikai eszközök miatt, amik amúgy is fűtenek, csakúgy, mint a lámpák (igen, az is belejátszik ilyen kis légtérnél) szóval, ha minden összeadódik, nem tudok elképzelni olyan szitut, amikor kevésnek bizonyulna ez a fűtés. Nekem bevállt.