Bordatörött 12 húros Wasburn

…avagy Zoli bá’ gitárja

Nem számítottam arra, hogy ez a hangszer annyi műtéten fog átesni, mint amennyin a végén átesett, hiszen egy húrcserére érkezett hozzám.

A hangszer szép állapotban volt, első ránézésre. Persze, mivel még mindig gyakorlatlan a szemem, hogy egyből kiszúrjak alapvető hibákat.

Tehát az van, hogy felhasasodott a gitár. Jó. Gyorsan leírom, nem mutatom be, mert ciki, hogy 2 férresikerült próbálkozásom volt a javításra:

  1. extrém ötlet: visszaragasztottam a hidat úgy, hogy kipucoltam a híd alatti területet, még húrozott állapotban, hiszen akkor van a legjobban szétnyitva a repedés, ekkor bekerül a ragasztó, villámgyorsan lehúroztam, leszorítóztam, és voila, kész. Ötlet 3/4-ed, kivitelezés 5-ös, elvileg, de mégis bukás. Ugyanis a híd nem passzol vissza a felületre az alászorult fa törmelékektől, és ami baromi gyanús volt, hogy nem ragadt meg a híd. Erre még visszatérünk.
  2. vásároltam a felpúposodás ellen egy „bridgedoctor” nevű szerkentyűt, ami gyakorlatilag az ilyen felpúposodott „betegeknek” egy mankó, ami visszafeszíti felpúposodott hasat. De ez csak akkor kellhet…illetve nem is tdom, a „tudományom mai állása szerint” hogy mikor kell ilyet alkalmazni, mi az a hiba, amit nem lehet megjavítani annyira, hogy ez ne kelljen…

Szóval, (mivel egyből kettőt vettem) most van két ilyen fölös Bridgedoctorom, szóljon, akinek kell, megegyezünk:)

Híd leszedése

Nem maradt más, mint lekapni a hidat. És kiderült az ok, amiért nem ragadt meg a híd (azon kívül, hogy a fa törmelék és piszok miatt esélye sem lett volna hézag nélkül ragadni): nem egyedi eset, de a híd alatti terület óriási százaléka lakkozva volt, nem fa és fa érintkezett, hanem fa és lakk. Az meg nulla ragadást jelent.

Szerencsére, még a híd visszaragasztása előtt kiderült a felhasasodás fő oka, ami nem volt más, mint hogy a keresztbordák elengedték a fedlapot az évek során. Mindkettő fő tartóborda a gitár belsejében 10-15 cm-es szakaszon teljesen hatástalan volt. Sőt! Egy harmadik bordát is ragasztanom kellett, az is megadta magát. Viszont, amikor ezek megvoltak és a híd visszakerült, a gitár olyan szinten vissza lett hozva az eredeti állapotba, hogy szóba se került, hogy bármiféle Bridgedoctor beépítésre kerüljön.

Innen már nem volt sok hátra. A fogólap pucolása, a bundok újrakoronázása, és a hangolókulcsok olajozása után (ez 2-3 nap azért kb. az én tempómban) a gitár csodás állapotba került, öröm volt felhúrozni.

A húrozást is több ütemben csináltam, első körben 1-2 napig csak éppen megfeszítve hagytam a húrokat, másnap D-re lehangolva, és harmadnap engedtem rá a teljes húrfeszítést. Egyébként a hídragasztás utáni munkálatok is azért akkor történtek, amikor, hogy a híd terheletlenül 2-3 napig ragadhasson. Talán felesleges biztonság, de egy ekkora beavatkozás után 12 húr esetén nem indokolatlan.

És végül egy rögtönzött felvétel az elkészült gitárral.