Elektromos nagybőgő

Stagg márkájú elektromos bőgő került hozzám rengeteg hibával. Sajnos nem volt a kezemben még elektromos bőgő, nagybőgő is tanán ha egyszer-kétszer. Kicsit az ismeretlenbe ugrottam, de végül sikerült megbirkóznom a feladattal.

Első körben felfedeztem, hogy a nyakat és a fogólapot rengeteg behatás érte már. Sok volt a direkt eltávolított és nem visszajavított festékhiba, a fogólap pedig durva beavatkozások miatt kopott volt és a felülete nem egyenletes. Sajnos a fej újrafestése is elég csúnya volt kivitelezve.

A test és a fej is törve volt. Ezek javításával kezdtem:

A test ragasztása után a test-nyak találkozására kialakított vájatot kellett egyenletes szintbe hozni, mert valaki előttem a mélyedés egyik felét kivésegette, gondolom azt remélte, hogy a nyak így más szögben fog állni. Ezt én inkább plusz anyagok betoldásával oldanám meg, hogy végleges csonkítást, ha lehet, ne végezzünk egy hangszeren. Ezt egyszerű fakittel tettem meg. Eloszlattam, majd száradás után csiszoltam.

Azért is volt fontos, hogy ez a káva kialakítás pontos legyen, mert a szétszedés előtt (sajnos, nem fotóztam) a fogólap kissé jobbra dőlt, nem az alsó húrláb középpontját célozva. Ez is hozzájárulhat a húrok zörgéséhez hiszen a fogólap keresztmetszeti ívének síkja nem pontosan merőleges a húrokra.

Mivel a felső és alsó nyereg, valamint a fogólap íve is sokkal nagyobb, mint egy gitár esetében, fontos, hogy mindhárom alkatrész íve párhuzamos legyen egymással. Ezért volt rengeteg munkám a felső nyereggel. Sajnos nagyon rosszul illeszkedett a fogólap ívéhez, és túl magas is volt, óriási mélyedés volt rajta a húroknak, amik így nem tudtak annyira kizengeni, annyira beleültek a felső nyereg vájataiba.

A vájatokat pillanatragasztó és szódabikarbóna keverékével építettem újra, majd reszeltem a megfelelő magasságúra. Ez volt talán az igazi kulcsa annak, amiért első sorban hozzám került a hangszer, vagyis, hogy a húrok zörögnek.

Megfelelő és egyenletes magasságot adva a húr eltartásnak a fej közelében, érezhetően életszerűbb pozíciókba kerültek a húrok. A megrendelő kérésére a lehető legalacsonyabban hagytam itt a felső nyeregnél a húrokat ülni, a könnyű játszhatóság végett.

A hangszer újrahúrozása után a kipróbáláskor derült ki, hogy a jack aljzat kontakt hibás, ezt egyszerűen újraforrasztottam, és stabilizáltam az egyik vezeték tartó karmot, ami letörött.

Az újraforrasztás után a hangszer tökéletesen működött. Hogy a húrmagasságot és a húrzörgést mennyire sikerült rendbe hoznom, azt majd a tulaj eldönti. Állítani lehet még a hangszeren.