Nikon 80-200 AF ED donorból

Kedvenc teleobjektívem, melyből kb. 6 darab volt már birtokomban az elmúlt évek alatt a megfizethető ám kissé régimódi, szuper éles 80-200 AF ED f/2.8 tolózoom-os Nikon objektív.

Vettem egyet használtan, mert őrült jó áron lehetett hozzájutni, viszont nem ismert hibákkal árulták, én meg ráadásul kicsit figyelmetlenül néztem a képet, és, mint kiderült, a kelleténél több minden hiányzott róla:

Ami bukó

  • típus jelző táblácska „nameplate” (törött volt és gyorsan legalábbis nem javítható, de talán meg tudom majd egyszer csinálni)
  • Gumi gyűrű – azt gondoltam, bagatell, de mint kiderült, eBay-en egyet árultak Portugáliában laza 17 ezer forintért. (az egész objektívet kicsivel kevesebbért vettem)
  • Manuál-Automata váltó gomb tökéletesen hiányzik (szinte beszerezhetetlen külön alkatrészként

És, amik a szétszerelésnél derültek ki (ezek miatt használhatatlannak mondható a darab):

  • hiányzó speciális csavarok, több is (szintén drága alkatrészként, vagy nem létezik)
  • lötyögő lencsetag az objektíven belül, ez tragédia (mikor rájöttem, miért lötyög, az nagyon jó érzés volt…de erről majd később)
  • szétzúzódott AF fésű (totálisan javíthatatlan, kb 1 cm-es alkatrész, amitől az egész obi kuka lett volna…)

Ezek így együttesen túl sok hibát jelentettek ahhoz, hogy házilag javíthassam az obit. Vagy az alkatrészeket szerzem meg, vagy egy donort, de azt nem szeretem, mert az az érzésem, hogy 2 obi közül csak egy lesz használható, nem túl jó eredmény.

Viszont, találtam egyet Franciaországban, ő lett a donor:

Tudom, ronda, mint a bűn. De ki ne lenne az, ha bedobják egy folyóba…

Viszont, ez egy kb. 100 ezer forintos objektív, és ezt a darabot 7, azaz 7 ezer forintért csaptam le. Jó, szállítás (sőt, dupla szállítás, mert a hülye DPD Hungary az első szállítást meghiúsította, egyszerűen visszaküldte a feladónak), ami, mondjuk 10 ezer forintomba került összesen.

Így megoldott volt az összes alkatrész (6 különböző csavar, 1 fémlap, a gumi gyűrű, a névtábla, a M/F kapcsoló gombés a „fókusz fésű”), sőt, ennek a darabnak a szétszerelésekor derült ki, hogy mi minden hiányzott az előző darabból. A lencsék állapota miatt természetesen azt tartottam meg.

Innentől kezdve a történek már csak egy sima átszerelés volt egyik darabból a másikba. De azért volt vele izzadás, amíg kitaláltam, hogy mi az a legkevesebb alkatrész, amit le kell bontani a javításhoz. És, persze, derültek ki olyan finomságok, ami miatt 2 órát kellett szerelnem 2 darab csavar átszereléshez, ami elsőre 1 perces melónak tűnt volna, mert, mint kiderült, a felszíni csavarokat egy apró fémlemezbe kell csavarni, amit viszont csak az objektív belsejébe lehet felhelyezni, ráadásul, hiányzott is, ez a fém lapcska.

A végeredmény az volt, hogy az objektív tökéletesen működött, legalábbis, felismerte a gép, és fókusz is valamelyest működött. De sajnos még mindig használhatatlan volt, a bizonyos közbülső lencsetag miatt, ami teljesen szabadon mozgott a tubusban, veszélyeztetve az összes üveg elemet, és a fokuszálás-zoomolás is lehetetlennek bizonyult.

Azt gondoltam, ezt csak szakember javíthatja meg, így 2 órára pihentettem a projektet, aztán újra nekiálltam, mert tudtam, csak így éri meg igazán, és csak így lesz teljes a munkám. És mennyire megérte…:)

Eljutottam a belső lencsetagig, amiben az volt a legnehezebb, hogy kitaláljam, hogy elölről, vagy hátulról kezdjem bontani az objektívet, de képek, videók, és szerelési útmutatók tanulmányozása után arra szavaztam, hogy elölről megyek be (igen, nincs egyértelmű szerelési utasítás, rajz, videó a neten erről, ezek már elég spéci, egyedi problémák, rutinom meg még nincs elég, ilyenkor derül ki). És rájöttem, hogy egyszerűen fordítva rakta bele az előző tulaj azt a bizonyos lencse csoportot. Megfordítottam, becsavartam.

Na, innentől kezdve 15 perc telt el, és volt egy tökéletesen felújított Nikon 80-200 AF ED 2.8-as teleobjektívem működő autófókusszal, tökéletes lencsetagokkal (amiket, persze megtisztítottam)

Jó, még a névtábla kopásait azért újrafestettem, hogy tökéletes legyen az is…

És a kész darab:

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?