Műanyag pótlás Nikon gépen

Nikon D3100 érkezett egy hibával: az akkufedél melletti műanyag karéj kitört egy 3cm-es szakaszon. Ez 2 jelentős problémát okoz:

  1. nem záródik az akku-fedél, vagyis nem működik a gép
  2. esztétikailag súlyosan sérült

Bár egy műanyag pótlásáról van szó, mégis 2 szakaszra bontottam a javítást, főként a bonyolult térszerkezetű pótlás miatt, de azért is, mert elsődlegesen a gép működését kell biztosítani: először is a gép aljával párhuzamos síkon pótoltam egy műanyaggal a gépet, ami egyrészt pont beleillik a lukba, másrészt alkalmas arra, hogy a zárófedél nyelv bele tudjon feszülni, a második körben pedig a gép aljának oldalsó felületét javítottam, főként már csak esztétikai okokból.

A fő nehézséget az okozta, hogy úgy kellett egy műanyag pótlást létrehoznom, hogy csak egy nagyon vékony peremen tudott volna felfeküdni, ami gyenge tartást biztosított volna. Ehhez amúgy egy régi 3D-s szemüveg szárát használtam: ennek volt megfelelő vastagsága, anyaga és színe a pótláshoz, valamint oldalsó görbülete, amit így nem kellett kialakítanom. Ez a javítás 80%-át jelentette, véleményem szerint.

Látszik, hogy a műanyag darab 2 funkciót teljesít: beleillik a gép peremének görbületébe, ki van reszelve alul az akkufedél ajtó zárnyelvének helye. Egy kábelkötegelő befaragásával sík, a peremeknél nagyobb felületet biztosítottam a masszív tartáshoz.

Áttérhettem a második fázisra, az esztétikai javításra. Ez az, amit mindig lehet még szebben csinálni, sosem lehet 100%-os végeredményt elérni. Mégis, azt hiszem, hogy az eredmény szuperül sikerült:

A kedvenc pillanatragasztó/szódabikarbóna kombóval oldottam meg a hézagok, görbületek kiegyenlítését. Ehhez nagyon óvatosnak kellett lennem, mert koszolós, nedves, ragadós munka ez, ami egy ilyen gépben azért gyorsan kárt tud tenni. Azért döntöttem úgy, hogy a teljes gépet maszkolom, vagyis körbecsomagolom, és csak aztán állok neki a ragasztásnak, por szórásának. Ez az első másodpercben megfizetődött, mert azonnal kifolyt a pillanatragasztó, és, ha nincs levédve a gép, gyakorlatilag menthetetlenül elcsúnyította volna a gép egész oldalát (második kép…).

Az is látszik, ahogy a ragasztó és a műanyagpótlás jócskán túlfut a megengedett területeken, és sajnos a gumi felületeket is elérte, at hittem, ez javíthatatlan lesz, de szerencsére ki tudtam piszkálni a gumi részbe beleragadt ragasztót, és felületeket pedig szépen vissza tudtam reszelni, és aztán csiszolni, majd matt festékkel az egészet lefújni (OBI-ban vásárolt matt(!) fekete festék spray). A javítás, tehát mindkét szempontból sikeres volt: az akku fedél záródása hibátlan, és igazából a pótláson könnyen átsiklik az ember szeme, tapintásra meg aztán tényleg tökéletesen belesimul a váz többi részébe.

Ami lehetett volna precízebb: a gép íveinek lekövetése, és a maszkolás, hogy ne sérüljenek olyan elemek, amiket nem is kellett volna érintenie a javításnak.

 

Vélemény, hozzászólás?