Lépcső felújítás

Ez a lépcső nagyon masszívan egybe van építve, de a felújítás során kiderült, hogy mekkora szerepe van a ház állagának romlásában:

Tünetek:

  • lebeg az egész 2 fokú lépcsőkar, billeg, ha rálépünk
  • repedezett, törött
  • a vizet bevezeti a ház alá

A felújítása helyett persze, itt is jobb lett volna újat építeni, de orvosolható volt minden, így a végeredményre nem lehet panasz.

Először is, a könnyű rész: szétbombáztam a repedezett, táncoló kőelemeket, betondarabokat. Az egész lépcső lebegett, és az összes repedés mentén, minden elem mozgott. Ez nem egy tartható állapot, gondoltam, nekiesek…

A következőkben, a múltkori betonozásból/vakolásból okulva megpróbáltam a hézagokat fixen kitölteni, amennyire csak lehet, hogy a lehető legkevesebb anyagot kelljen használnom, és így a területen található törmelék anyag is csökken (ez elképesztően fontos amúgy, és környezettudatos, amitől jobban érzem magam).

Ám itt jött a nagy kérdés, hogy hogy a fenébe fogok én függőlegesen betonozni??

A válaszra nem jöttem igazán rá, úgyhogy igazán önmagamat adva, egyszerűen csak nekiestem, és közben kialakult. (3-etap-ban kellet amúgy betonoznom, amit utálok, mert nem szeretem, ha nem azonnali a végeredmény.)

A probléma, a repedéseken, töréseken kívül sokkal komolyabb volt, amúgy, hiszen a lépcső a ház felé lejtett, ami a lehető legrosszabb, ami egy alapozással illetve egy faházzal történhet. A víz ugyanis könnyen bejut a ház alá, de nem tud onnan kijönni. Maximum megfagyni (- további repedések) vagy felszívódni az épület falaiba (penészesedés, nedves falak, málló vakolat, hadd ne folytassam…) Alább egy kis ábra a problémáról, amire a felújítás során jöttem rá:

  • Első lépésben a háztól elfelé lejtő beton réteget alakítottam ki egy viszonylag híg betonnal, és néhány repedést is megszüntettem.
  • mikor ez megszáradt, jött a függőleges rés kibetonozása, ami nehézkes volt, és félbe is kellett hagynom, nem tudtam a teljes magasságig felhúzni a betont függőlegesen.

Alábbi két képen az első két lépés

Igen az ellen-lejtőt még javítanom kell majd, én is látom. Kell még oda anyag… az esz a 4. ütem betonozás ezen a fél négyzetméteren… -a rutin meg az évek hiánya…:)

És aztán jött az utolsó szakasz, amikor ezt az egészet be kellett fejeznem. Nem úsztam meg, gyakorlatilag a teljes frontális lépcsőfalat függőlegesen ki kellett betonoznom. Közben éreztem rá, hogy egy nagy spaklival, ideiglenes zsalut képezve milyen klasszul lehet formálni a betont, ha jó az állaga (igen, minden betonozáshoz a munkafázisnak megfelelő konzisztenciát keverek. Lehet, hogy ez is butaság, de nekem segített.)