Korhadt ablakból használható, szép ablak

A ház egyik legrosszabb állapotban lévő ablaka a bejáratnál lévő 2 szárnyú ablak volt, aminek az egyik ablakszárnyának keretét pótolnom kellett, annyira elkorhadt, a másik szárnyát pedig vasalnom (hiltiszalaggal erősítettem meg kívülről a jobb alsó sarkát) és purhabbal kitöltenem (gyors megoldás a korhadt részek cserélésére), majd új párkányt építenem, mert az itt tátongó résen folyt be a víz a házba. A felületkezelés/festés már maga volt a gyönyör, de előtte még a gittelést is pótolnom kellett.

A felújítás folyamata, stádiumonként:

A korhadt alsó keretet visszakaparásztam a még használható rétegig, majd erős, új fenyőléccel merevítettem (maradék lécezés felhasználva, hulladék anyag lenullázva!) úgy, hogy az támassza is az egész szerkezetet, és réskitöltő legyen, hisz a külső vakolat is erősen sérült volt.

Erre került egy új párkány, amit a megmaradt lambériából szabtam ki (maradék anyagot pusztítottam itt is, ami külön jó érzés, mert nem szeretem, ha hulladék/megmaradt anyag van)

Ezután rettenetes mennyiségű fagittel viszonylag egyenletes felületeket hoztam létre a külső keretszerkezetnek, amit nem akartam és nem is kellett cserélnem, (mert ez inkább roncsolódva, kopva volt, nem korhadva) majd festettem.

Aztán még vakolnom is kellett, mert sajnos a párkány alatti vakolat lepattogzott. Ez már rutinszerűen ment a ház hátsó fele után.

Még néhány részletkép, amiken jól látszik, hogy milyen reménytelennek tűnt a helyzet, és milyen dekoratív lett a végeredmény.

 

Vélemény, hozzászólás?