Laminált parketta javítása

Megkarcolódott a parketta, mi? Végighúztad rajta a kétajóst, oszt szép csíkot hagyott… leejtetted a tűzőgépet, akkora kráter lett rajta, mint a Vezuv?

Sebaj! Van egy bevált módszerem, hasonló esetekre. Csak legyen otthon

  • pillanatragasztó
  • színes ceruza
  • penge
  • csiszoló =320-as, vagy 400-as, 600-as kb.
  • polírozó, vagy bútorápoló

A hibás részt megtisztítjuk, zsírtalanítjuk, az esetleg levált részeket végleg eltávolítjuk, vagy, ha lehet, visszaragasztjuk. Azokat a részeket, ahol nem a dekorfelület, hanem a hordozó (általában) MDF látszik, a parketta színére, mintájára visszaszínezzük sima sínessel, vagy akár filccel, de vigyázzunk, hamar túl sötétre tudjukígy színezni a „sebet”, inkább világosabb maradjon, kicsit a mélyedés.

Ezután jöhet a feltöltés. Ehhez a legjobb a folyékony pillanatragasztó, az biztosan kitölti a repedés minden apró részét. Nem baj, ha a felületből kilátszik a maradék anyag. Ha megszárad a felület -ez vastag ragasztás esetén akár egy fél nap is lehet, az a tuti, kisebb karcoknál, mindjuk, egy óra, pengével visszakaparjuk óvatosan, vékony rétegenként a ragasztót a parketta síkjába. A penge azért ajánlatos, hogy apró területen tudjunk dolgozni, a sértetlen parketta részeket ne érje a penge, lehetőleg, de az sem baj, ha a felület egyenlítésekor kicsit sérül a felülete a prkettának, a fedő lakk rétege, ezt elbírja.

Amint a síkba „kaparás” megtörtént, csiszolóvászonnal egyenlítjük, ködöljük a felületet. Javaslom a vizes csiszolást, amikor benedvesítjük a vásznat és úgy csiszoljuk aztán a felületet.

A legvégén pedig polírpasztával dörzsöljük át a felületet, vagy esetleg bútorápoló is megteszi.

A színezéstől fog legfőképp függni a végeredmény, ezt érdemes kisebb, kevésbé látható hibákon gyakorolni, hogy a láthatóbb felületeken már jó eredményt érjünk el. Én itt hibáztam, pl.

Nekem ez az óriási 10 cm-es dupla karc így nézett ki: