2 elöregedett ablak felújítása

Egy faház felújításán dolgozom most már több hete, ahol szó szerin minden jellegű munkát van lehetőségem gyakorolni. Ez azért villanyoz fel annyira, mert tudom, hogy a ház rossz állapota miatt, szinte csak jót tehetek, függetlül attól, hogy a végeredmény milyen lesz.

Azért is, mert felújításról beszélünk, ahol mindig optimalizálni kell a befektetett munka (és pénz) arányát a várható eredményhez képest. Vagyis, mivel nem a teljes bontás, majd új ház építése mellett döntöttünk, ami költséges és a legegyszerűbb, amúgy:) ezért a leg egyszerűbbb, leg költséghatékonyabb, és leg látványosabb megoldásokat és anyagokat kell előnyben részesíteni, gyakorlatilag a leg minimálisabb ráfordítással a legjobbb eredményt elérni. Na, EZ a kihívás.

2 nagy méretű ablak felújítását is bevállaltam. Az első a ház konyhájában van, gyönyörű kilátást ajándékozva a házban tartózkodóknak.

Mint a képeken is látszik, a külső fa szerkezet teljesen elrohadt, de szerencsére még menthető állapotban volt.

Fagittel vissza lehetett állítani a fa szerkezet eredeti alakját és felületét, ami könnyen festhető volt. Az ablak sajnos eléggé meg volt vetemedve, így a falszerkezeten óriási luk tátongott a bontás után. Ezt purhabbal és vakolattal kellett korrigálnom. A külső takarólécek festése után az ablak nagyon szépen visszanyerte eredeti állapotát.

Aköztes képeken látszik, hogy a korhadás okát is sikeröült megszűntetnem. Az ereszcsatorna ugyanis teljesen el volt tömődve, gyakorlatilag virágládaként funkcionált:)

Ezt sikerült kipucolnom, és aztán teszteltem is .

(De pár napja egy óriási vihar alkalmával csodás volt a kitisztított ereszcsatornából ömlő víz látványa.)

A másik ablak szintén frekventált helyen van, a ház sarkán, ahonnan egykoron a legszebb volt a kilátós. Ma ugyan már benőtték a vidéket a fák ebben az irányban, de gyönyörű emlékeket ébreszt, egykoron ugyanis innen néztük a budapesti tüzijátékot minden augusztus 20-án. Igen, odáig elláttunk.

Mára viszont az előző ablakhoz képest olyan mértékben rohadt el a fa szerkezete, hogy menthetetlennek tűnt. Ez tipikusan az az eset, amikor új anlak beépítése tűnne okosabb döntésnek. De amikor szétszedtem a szerkezetet, láttam, hogy a kétszárnyú ablak egyik szárnyának csak az alsó keretléce ment tönkre.

Ezért az egyik bevásárlásomnál találomra vásároltam léceket az OBI áruházban, és óriási mázlim volt. 3 különböző méretet vettem, és a 3-ból 2 felhazsnálásával rekonstruálni tudtam a tokszerkezet alsó részét.

Beépítés és újra üvegezés után (igen, betörtem sajnos az ablakot, amit nagyon bántam, mert ez az egy darab üveg 5ször annyiba került mint egy zsák vakolat.

Az üvegezés gittelését leszámítva (nagyon gyenge minőségű gittet használtam és késő este volt már) büszke vagyok a végeredményre, hiszen így az ház összes kirívóan rossz állapotú része helyre lett állítva. (a képek a festés előtti szerkezetkész állapotot mutatják.

Ezzel még lesz annyi munkám, hogy festenem kell, és az ablakkeret alsó lécezését is bontanom és pótolnom kell valahogy, de ez már nem lesz akkora munka, mint ez volt. (de az lett, sőt… csak ezt még nem tudtam, mikor ezt a mondatot leírtam…)

Vélemény, hozzászólás?