Klasszikus gitár javítása 2.

Ebben a részben a híd visszaragasztását, a lötyögő alsó nyereg és a kis repedés megjavítását mutatom be.

1. a híd visszaragasztása

Egy híd visszaragasztását nagyon ki akartam már próbálni, sok ilyet láttam videóban, és nem tűnt ördöngösségnek, de nem volt hozzá szerszámom. Ehhez ugyanis egy (vagy inkább 2-3) spéci C-alakú szorító kell, amit én gyakorlatilag csak egyetlen helyen találtam meg az országban, az Unitechnik oldalán. Korrekt cég volt, gyors rendelés átfutás, használható cuccok.

Legyártottam olyan fadarabokat, amikre a C-szorító ráfoghat. Belülről maszkoló szalagot használva készítettem öntapadós ideiglenes ragasztást (mert ez nem hagy nyomot eltávolítás után, de ideiglenesen rögzíti a fadarabokat). A ragasztó felviteléhez kitágítottam a rést egy kábelkötegelő kilaposított darabkájával, majd ecsettel, levegővel kipucoltam a rést, amennyire lehetett, és annyi ragasztót vittem aztán a résbe, amennyit csak lehetett, hogy ahova csak kell, bejusson a ragasztó. A pöcköt eltávolítottam, és a felesleges ragasztót is a felületekről, vizes ronggyal. Ezután jöhetett a szorítók felhelyezése. Ez macerás volt, mert kevés volt a hely, és sajnos az egyik szorító nem is találta el jól a belső oldali ideiglenesen felragasztott fát, csak a szélét, de nem aggódtam, így is elég erőt tudott kifejteni. A ragasztás hibátlanul sikerült, ettől eltekintve.

2. Bundok, fogólap rendbetétele

A nyak és a test találkozásánál természetesen volt egy „hupli”, ezt le kellett reszelni, majd pontosan vízszintesre csiszolni a teljes fogólapi bundozást, és aztán szép koronákat építeni a lecsapott bundoknak, majd polítrzni, és húrozni.


Vélemény, hozzászólás?