Gombás Nikon objektív

Azt hittem, szenvedős lesz ez a javítás, de nem volt az.

Gombás első lencse tag – Nikon 70-300 VR

A legjobban attól féltem, hogy nem tudom szépen leszedni azt a -szerintem elég bután kitalált – védő karimát, amit erre a típusra (is) rakott a Nikon. Ez egy papír szerű vékony gyűrű, amit elég nehéz roncsolás mentesen leszedni.

De most sikerült. A roncsolódás még az előző javításból származhat, amihez semmi közöm.

Hajszárítóval melegítettem kicsit a „papír” gyűrűt, vigyázva, hogy túl meleget túl sokáig ne adjak az objektívnek, mert egyrészt sok a műanyag alkatrész, ami könnyen deformálódhat (kicsi a valószínűsége azért ettől) a másik meg, hogy nehogy szeparálódjon valamelyik ragasztott lencsetag (hőátadással szoktuk ugyanis a ragasztott lencséket szétválasztani, de ezt most nagyon nem akartam)

Miután ezzel megvoltam, könnyedén hozzáfértem az első lencsetaghoz, amin a csavarokat kerestem. De nem volt. Egy egyszerű lencse-csavaróval könnyen megindult a tag, és egy perc múlva a kezemben volt, és egy pillanat alatt letisztíthattam a gombafoltot, és az egész tagot tisztára töröltem.

Ez a bizonyos gyűrű tényleg nem a legszebb, de ezt a roncsolást, bizony az előttem szerelő emberke tette bele a cuccba:(

A tisztítást egyszerű szappanos vízzel csináltam, és mikroszálas pamut kendővel törölgettem véglegesre. (a törlésnél nagyon ügyeltem, hogy teljesen száraz lencsét rakjak vissza, a műanyag alkatrészekben sem maradhatott víz, hiszen akkor újra gombásodni fog.)

A lényeg, hogy az objektív kész, mindene szuperül működik, és így már egy hibátlan objektívről beszélhetünk.

Vélemény, hozzászólás?