Johnson gitár nyak beállítás

Azzal a hibával esett be a gitár, hogy zörögnek a húrok, pedig már az egekbe emelték a húrlábat. Sejtettem, hogy itt a nyak lesz a ludas.

johnson akusztikus gitár javítás
Picit elhanyagolt álapotban kaptam kézhez

A nyak hibát próbáltam azonosítani.

  1. a nyak hátrafele hajlott
  2. a nyak test találkozásánál szokásos pukli, ami a hátrahajló nyakkal együtt elkerülhetetlenül zörgéshez, behalt hangokhoz vezet.
  3. a test felső része konkrétan be van omolva, azaz a fogólap vége 2-4 mm-rel a testre érkező pozíció alatt volt. Érdekes módon ez pont az előnyünkre válik, hiszen ott játszani már nem anyira szokás, és legalább biztos nem fog érintkezni a húrokkal, mindenesetre ez elég súlyos szerkezeti hibája a gitárnak, amit némiképp meg is mutatott a fénykép a gitár belsejéből:

A nyaknak 3 ponton volt problémája tehát, az alábbi ábra szerint kellett foglalkozni a 3-ból 2-vel. Azért csak kettővel, hiszen a fogólap végi süllyedés csak előnyünkre szolgál.

A nyakpálca beállítása után a nyak könnyedén átbillent a megfelelő magasságba, ami viszont később túl magasnak bizonyult. Ennek sajon a nyak alapvetően rossz pozíciója az oka, itt egy nyak újraállítás kellene, de ezen a hangszeren ennek nem látom értelmét, és eszközeim sincsenek hozzá, se gyakorlatom benne. Majd egyszer csinálok ilyet is, de nem itt és nem most:

johnson akusztikus gitár javítás
A nyakpálca szinte bármely pozíciójában alacsonyabb a fogólap pozíciója a híd tetejénél. – A mérőlapnak fel kéne ülnie a hídra, de nem teszi… – neck-reset needed…

A nyakpálcát pár nap alatt többször megfeszítettem, hogy ne egyszerre tegyem, mert az eredetileg túl alacsony húrnyomás ellenére magas húrnyomásból lépegettem visszafelé, ami a pálca feszítésével járt, és eltörni nagyon nem akartam, inkább maradjon az átlagosnál picit magasabb a húrok pozíciója, ez úgyis csak a legfelső bundoknál probléma.

A nyak teljes újraragasztása nélkül egy viszonylag játszható húrnyomást kaptam, főként az alsó fekvésekben teljesen kényelmes a hangszer, és az egész nyak hosszúságában zörgésmentes a fogólap.

Vélemény, hozzászólás?