Sustain pedál házilag (DIY)

Mivel türelmetlen típus vagyok, és épp a COVID-19 miatti karantén házi fogságában tengődünk, elhatároztam, hogy az itthon lévő anyagokból, hulladékokból építek magamnak egy sustain pedált, mert pár videót megnézve a neten, rájöttem, hogy annyira egyszerű hangszer-kiegészítő ez, hogy csuda. Ja, és persze, mert épp nagyon szükségem lett volna egy ilyenre, 4 éve tervezem hogy beszerzek egyet, nem tudom megmagyarázni, miért nem tettem.

Sustain pedál bekötése mono Jack dugóval

Egyzerű, ami az elektronikát illeti. Viszont mechanikailag olyan szerkezetet építeni, ami kényelmes, jól működik, és tartós, az már sokkal emberesebb feladat.

A pedál tehát úgy működik, hogy mikor lenyomjuk lábbal, az áramkört megszakítjuk, ez hozza működésbe az „effektet”.

Ebből már elképzelhető, hogy ez kicsit bonyolítja a mechanika elkészítését, amire, megmondom őszintén, a neten csak az enyémnél gyatrább megoldásokat láttam, vagy sokkal profibbakat, amire viszont azt gondolom, hogy inkább megvásárolnám boltban a gyárit.

De térjünk a mechanikára. Én azt találtam ki, hogy 2 vékony farost lemez – egy ékkel a kettő között – pont annyi elenállást és rugalmasságot ad, amennyi ehhez a finom mozdulatkoz kell. Az alapot tehát elkészítettem a számomra megfelelő méretben, hogy kényelmes és tartós legyen.

A csavarok besüllyesztésére nem volt sok hely, de megpróbáltam, ahogy látható a csavarlukak peremén. Minél több csavart akartam használni, hogy véletlenül se lazuljon ki a szerkezet, még ha a végzett mozgás kicsi lesz is. A zöld vonalaknak nincs jelentőségük, hulladékfából építek.

A végzett pedálmozgás elegendő az áramkör szakításhoz, de le van korlátozva, így nem gyengíti az anyagot, a csavarozást, hiába tapossuk, a felső fémlapba beleütközik a pedál felső lapja. A felső fémlap egy négyszögletes szekrény felfogató alátét, az alsó pedig egy sima facsavar menetes kampó.

Fontos szempont volt, hogy a kábel a lábpozícióhoz képest honnan érkezik a szerkezetbe. A billentyű aljzata a pedáltól balra van, tehát balról kell érkeznie, és ne a pedál mozgó felénél, valamint, lehetőleg merőlegesen fusson a szerkezetbe, hogy ne legyen útban, ne akadályoza a pedál mozgását. Fontos szempont volt, mint minden egyéb apró részlet, még ha egyszerű szerkezetről van is szó.

A szőnyegpadló borítás és a gumi tappancsok szintén kényelmi/esztétikai és funkcionális szerepel bírnak.

A végeredményt hetek óta probléma nélkül használom. Egy nagyobb, komolyabb házistúdióban talán lecserélem, de pl. talkback mikrofon pedálnak anno is megfelelő lesz majd, szerintem, kihajítani nem fogom, elég stabil szerkezet sült ki belőle.

Vélemény, hozzászólás?