HOHNER Melodica Piano 27 felújítás

6 ezer forintért jutottam hozzá ehhez a Piano 27 típusú Hohner melodikához. Ennyiért – még ha nem is napi szintű használatra -, mégis kihagyhatatlannak éreztem.

Egyetlen probléma az volt vele, hogy nagyon dohos szaga volt, és, mivel ez egy szájjal fújható hangszer, azért elég zavarónak tűnt a dolog. Eleinte megpróbáltam fertőtlenítő szprével tisztítani, de ez nem vezetett túl jó eredményre. Tudom, hogy szét kell szednem, mert belül lehet valamilyen alkatrész, ami magába szívta az „évek súlyát” – nagyon rossz képzavarral élve:)

Ennél a folyamatnál arra kellett volna még jobban vigyáznom, hogy az öreg műanyag alkatrészek azért le-le töredezhetnek, ha a billentyűket kicsit jobban feszegetem, mint kellene. Sajnos 2-3 billentyű foglalata javításra szorult a későbbiekben.

Amint a képeken látható, a billentyűk egyszerűen egy meghajlított dróton ülnek, ami rugóként funkcionál. Az is látható, hogy a billentyűk, hogy ne koppanjanak, egy szivacscsíkra ülnek rá. Ezt kellett cserélnem, a legvalószínűbb, hogy ezek a tisztíthatatlanok:

A régi fekete szivacsok helyett egy nagyon hasonló anyagot találtam itthon, amit papír-írószer boltokban kapni, A4 méretben, kb 1,5mm vastag fekete szivacs lap.

A nehézséget az okozta, hogy – mint kiderült – két különböző szivacsvastagságot alkalmaztak a gyártás során, 1,5mm és 3mm-eset, így nekem néha duplán kellett ragasztanom az új csíkokat.

A hangszer minden részét tisztítottam, a munkafolyamat képein nem feltétlenül ezek a letisztított állapotok láthatók.

A fém keretet is políroztam, így gyakorlatilag újszerű lett a kb 40 éves hangszer, és a doh szag 93%-ban megszűnt, igen azért a 100% hazugság lenne, de így már bele mertem fújni. Működik, és több dal/demó feljátszásához sikeresen bevetettem már.