akusztikai panelek – basszuscsapda

Saját produceri helyiségembe kellett egy jó adag basszuscsapda. A helyiség kicsi, és volt néhány akusztikai panelem, így nagy baj nem volt, kivéve a mélyeket.

Sok tudományos és inkább marketing cikk foglalkozik a kérdéssel, amik közül 2 infót találtam hasznosnak a kérdéskörben:

1.

https://microchips-sound-studio.blogspot.com/2015/12/teremakusztika-gerilla-modszer-2-resz.html?fbclid=IwAR2VWV7dwrMYkkApGbyGXKXui6wm-9EbAak3U1a_SpyjZyBKbhdSdz_vDrI

Ez az egyik leg alaposabb és tényleg szakszerű cikk, köszi a linket, Csiszi!

2.

https://www.acousticsinsider.com/

A másik pedig ez a fickó, Jesco. Érthető, nagyon sok konkrét és korrekt infót ad, és ha lenne időm, a videóival heteket kéne eltöltenem.

Hazai gyártókkal is próbálkoztam, de kapacitás és minőségi hozzáállás hiányában amellett döntöttem, hogy ezeket a basszuscsapdákat magam építem meg.

kb 100 ezer forint lett volna egyébként 4db sarok elem beszerzése hazai gyártóktól (kr-akusztik, perfect akusztik), ezt én sokalltam, így magam tapasztaltam meg, hogy ez egyáltalán nem drága.

Összefoglalva ezt a cikket, elmondható, hogy saját panel készítésébe az kezdjen, akinek van helye hozzá, nem zavarja, hogy nagy kosszal jár, eszköz-, anyag- és időigényes tevékenység. Nem beszélve a mostani anyagáraknak köszönhető magas bekerülési költségről.

Végül 100 ezer forintot költöttem anyagra, de ez azért nem feltétlenül reális:

  • 45 ezer forintért vettem 16mm-es MDF táblát, amit fel is kellett darabolnom. Ezt hulladék fából is össze lehetett volna hozni, ha lett volna, tehát a költség fele kapásból megspórolható.
  • 7 ezer forintért vettem Vetex-et, méghozzá jó vastagot, ezen is lehet talán spórolni egy kicsit vékonyabb vásárlásával (ezzel az anyaggal burkolom be a közetgyapotot, mint egy belső párnahuzat, mielőtt a szövetbevonatot megkapja a panel.
  • 15 ezer forint volt a 280grammos bézs szövet, ami szintén vékonyabb, olcsóbb, akár maradék anyagból is kihozható
  • 29 ezer forintért vettem egy tűzőgépet. (9 ezerért is vettem, de azt visszaküldtem, levágta a biztosítékot.)
  • fontos info, hogy 10 panel gyártására elegendő anyagot vettem, ebből 6-ot nem is gyártottam le végül!!

De térjünk a lényegre: a paneleket úgy terveztem, hogy szokásomhoz híven mobil legyen, vagyis bármikor áthelyezhető, bontható, a lehető leg kevesebbet kelljen kőzetgyapotot szabdalnom, és egyszerű legyen az összeállítás. A tervezési fázis így nézett ki:

Aztán megrendeltem a faanyagot, amit felszabdaltam:

Az összeállításhoz nagypapámtól örököld derékszög szorító nélkülözhetetlen volt

Jött a Vetex megvétele. Valami 20m-t vettem belőle. A szövetből 12m is elegendő volt, számításaim szerint, de itt is pontos szabásminta alapján kellett a mennyiséget kitalálni az anyag teljes szélességét alapul véve (általában 140-150cm)