AKG K141 fülhallgató

Népszerű darab ez az AKG 141 STUDIO fülhallgató, nekem is van a kis házi stúdiómban ilyen, most már inkább csak második fülhallgatónak, de ki nem dobnám.

Pedig most majdnem okot adott rá, hiszen csak az egyik oldala szólt. Utólag ezt csak az elöregedéssel, csavar kilazulással tudom magyarázni (később érthető lesz), pontosan ugyanis nem tudom, mi történt, bár az is igaz, hogy mostanában a gyerek is használta, szóval, egyenlőre őt hibáztatom, az a leg kényelmesebb:) (igazából nem)

A fülhallgató jobb oldali fele egyáltalán nem adott semmilyen életjelet, teljesen féloldalasan szólt, így nekiláttam – értelemszerűen – a hibás oldal szétszedésének… feleslegesen, de nem akarom lelőni a „poént”

Káté 1. számú szabálya: ha nincs felszíni csavar, akkor, vagy mindent ragasztottak (a legnagyobb szemtelenség), vagy a csavarokat elrejtették lepattintható, leszedhető, leolvasztható fedelek alá.

A fedlap leszedését megkönnyíthetjük egy alapos, de óvatos hajszárítózással, vagyis a fedlap felmelegítésével, ami a ragasztást megolvasztja, illetve, inkább csak puhítja, lazítja. Eszünkbe ne jusson hőlégfúvót, vagy vasalót használni:)

A kis köralakú fedlap leszedése után egy pici torx csavarfej került felszínre. A fedlapot okosan, 2 oldalú ragasztóval rögzítették. Azért okosan, mert ez szétszedhető roncsoládsmentesen. Persze, óvatosan a feszegetéssel, azonnal kárt lehet tenni a műanyag alkatrészekben.

Ezen a ponton megspórolhattam volna magamnak egy szétszerelést, hiszen, már itt kimérhettem volna multiméterrel, hogy ennek a fülhalgató oldalnak az ég világon semmi baja, de nem bántam meg, hogy tovább bontottam.

A szigetelő szivacsot a fenti képeken még sima szivaccsal oldottam meg, ezt később színhelyesre cseréltem, mert azért átlátszik, és béna.

Szóval, a lényeg, hogy persze a másik oldalt is szét kellett bontanom, hiszen tudtam: a hiba vagy a pánton belüli kábel szakaszon van, vagy a másik oldalon valami elszakadhatott.

A pánt végéhez 2 vékony, de merev drótszál volt forrasztva, ebből az egyiket pótolnom kellet, amihez egy réz drótot használtam, a meglévővel azonos vastagságút. Ezután jöhetett az összeszerelés:

Az AKG 1414K STUDIO fülhalgató újra üzemképes, és megszabadultam az elöregedett szivacs-törmeléktől is.

Ez így már teljesen felújított füles, hiszen a szivacsokat kb. 1-2 évvel ezelőtt pótoltam utángyártott termékekkel, mert szét voltak porladva.

Vélemény, hozzászólás?