Tisztítás kenyérbéllel

Vannak olyan szennyeződések, amik eltávolítása nagyobb kárt okozhat, mint maga a szennyeződés, de persze, mégis el kell távolítanunk.

Esetemben egy fémcső (optika bajonett) belső menete ment tele fémreszelékkel, sőt, csiszolt fémporral, ráadásul üveg felületre potyogott ez a szennyeződés.

Lehet mondani, hogy egyszerűbb lett volna ezt megelőzni, de ez esetben minden óvintézkedés hiábavaló volt.

Szóval adott egy belső, homorú fémhenger felület-menet -létező szó:) tele olajba tapadt fémporral. Kifújni nem lehet az olaj s a súly miatt, törölgetni, maszatolni nincs értelme a közeli üvegfelület (objektívlencse) és a menet rései miatt.

Gyurma szerű anyagot akartam, ami nem zsíros, de tapad, hogy a felületre nyomva felszedje az elváló részeket, és természetesen azzzonnnal kéznél van – Türelmetlen típus vagyok. Kenyérbél!:)

A kenyérbelet anno rajztanuláskor (építész felvételi…) radírozásra használtuk, mert olcsó volt és könnyen elérhető. Nem tudom, hogy ez nem valami hippi rajztanár szokás volt-e inkább, mert egy radír nem túl drága, de üsse kő, nyomtuk a kenyérradírozást. Amúgy, persze sokkal szebben lehetett vele maszatolni, mikor az kellet művéssszzzileg:)

Íme a kép arról, hogyan szedte fel a zsömle bele (csak az volt itthon…) pár pillanat alatt a nem kívánt fémport. Ajánlom kipróbálásra mindenkinek*.

*A kenyérbelet utána már csak erős vashiány esetén javallott elfogyasztani…

Vélemény, hozzászólás?