Szép mentés

Feleségem nagypapája készítette azt a meglehetősen egyszerű és robusztus könyvespolcot, mely most új életre kelt, kissé átalakítva.

Egyszerű és elég elnagyolt munkával megépített darab, viszont cseresznyefából készült, és az évek során kiderült, hogy funkcionalitása miatt egy örök darab született, ráadásul a hozzá fűződő érzelmi töltet miatt több, mint egyedi bútordarab ez. Új életét konzolasztalként kezdi új napplainkban a kanapé mögött.

A bútor hossza és szélessége miatt lett kiszemelt áldozat arra, hogy egy kanapé mögötti tárolóként funkcionáljon, mely a kanapé fölül, és oldaláról is rakodható.

Az egyszerű kis metszeti ábrán mutatom a polc szerkezetét, aszimmetriáját, és a kétszintességének előnyét ágy és kanapé funkció esetén.

Ahhoz, hogy a a kanapé 2 karfája közé passzoljon 5-5cm-rel rövidebbre kellett szabni, és két oldalát megnyitni, valamint új lábat kellett hozzá készíteni. Azért volt jó választás konzolasztalként, mert 2 szintes, és a kanapé kinyitható, így ágyként használva az alső polcokat, kanapéként a felsőket tudjuk használni.

A felújításhoz ki kellett bontani a két szélső lapot. Ez azért volt nehézkes, mert facsappal, szöggel ÉS csavarral is rögzítve voltak.

Jöhetett a lábszerkezet elkészítése. Ennek az volt a különlegessége, hogy csak hulladék faanyagból dolgoztam. Egy galéria lépcső levágott elemeit hasznosítottam, kihasználva, hogy rendelkeznek méretpontos marással, amik tökéletes támaszt adtak az új lábszerkezetnek. (az egyik láb másodjára lett újrahasznosítva, mert aképeken látszik, hogy betonzsaluként is debütélt már hulladék fa gyanánt…)

Már így is megfelelt volna funkciójában a polc, ám nekiestem lecsiszolni csiszológéppel, és ahogy elkezdett lejönni az évtizedes sötét pác, előbukkant a cseresznyefa. Úgy gondoltam, hogy a festékanyagot csak antikolás-hatásig csiszolom vissza, mert így már megmutatja a nemes fát, de a polc előéletéről is árulkodik.

Még egy aprósággal tettem kényelmesebbé a konzolasztalt, hogy a bútorral és fallal érintkező élekre egy elfekvő pőamut profilt ragasztottam, így a kanapé huzatát és a falat sem kezdi ki az idők során.