Klímatisztítás házilag

Láttam már, hogy csinálják, ez igaz, de ennek is neki lehet állni házilag, meg is tettem itthon, 2 split klímánk külső és belső egységét tisztítottam, fertőtlenítettem

3 fő dolog tisztítandó alapvetően, ha mind a 3-at megcsináljuk az egy komplett karbantartásnak felel meg:

  1. szűrőbetétek kiszedése, alapos tisztítása
  2. (a lényeg) külső és belső egységek hűtőbordáinak fertőtlenítése, tisztítása
  3. kifolyócső esetleges ellenőrzése, átmosása

1. szűrőbetétek

A szűrőbetétek kimosása a legalapvetőbb tisztítás egy klíma belső egységének tisztításakor, ez inkább a hatékonyságot tudja növelni, mert a berendezés átszellőzését, hőcserélését akadályozza az eltömődött klíma szűrő.

Nem csak a nagy, műanyag háló eltávolítandó, hanem a sokkal finomabb filc szűrő is, (talán HEPA szűrő lehet? nem tudom) ami ez alatt található. Bátran vegyük ki ezt is, és irány a zuhany…nem mi fogunk zuhanyozni…

Szóval, ha kezünkben a sok szűrő, nyomás a kád, zuhanyt neki, aztán alaposan rázzuk ki (vigyázva, ne törjön el a műanyag szűrő-keret) és hagyjuk száradni, lehetőleg napon, nedvesen visszatéve könnyebben beleragadnak az első porcicák, hamarabb el fog tömődni, újra.

2. hűtőbordák, avagy lamellák tisztítása, fertőtlenítése

A klíma belső egységének műanyag házát javaslom eltávolítani ehhez, hogy a hűtőfelület lamellái jól hozzáférhetőek legyenek.

Az én klímámon ez a légterelő lamella alatt megbúvó 2 csavar eltávolításával volt lehetséges, amik el vannak rejtve, nem csak a lamella mögé, hanem egy-egy fehér műanyag sapka is volt a csavarokon, amiken a csavarhúzó amúgy átfér, tehát kiszednünk sem kell, csak beledugni a csavarhúzót és nyomás.

Amint a csavarokat kicsavartuk, a műanyag házat felfelé mozgatjuk, ahol műanyag karmok tartják (lehet, hogy a te klímád más, de feltételezem, hogy hasonló)

Ha lent van a műanyag borítás, az is mehet a kádba, szappanos szivacsfürdőre (előtte azért ellenőrizd, hogy tényleg nincs-e benne elektromos alkatrész!).

Mielőtt továbblépünk:

  1. figyelem, a hűtőbordák lamellái nagyon sérülékenyek, könnyen hajlanak el, roncsolódnak, úgyhogy óvatosan!
  2. áramtalaníthatjuk a készüléket, én őszintén megmondom, ezt nem tettem meg, inkább óvatos voltam

Először porszívóval távolítottam el a porcicákat, nagyobb szennyeződéseket, aztán jött az OBI-ban vásárolt 2900 forintos klíma tisztító folyadék, amiből jócskán telefújtam a lamellákat, a lamellák közét. Vigyáztam, hogy a szétszerelt egység elektromos részére még véletlenül se menjen.

Nem feltétlenül fog úszni a klíma alatt a szoba, hiszen van egy csöpögtetőtálcája a belső egységnek, de azért előfordulhat, hogy csöpög, félremegy

Ezzel a lendülettel megközelítettem a külső egységet, a klímát bekapcsoltam, és a külső egységet A HÁTÁN, vagyis, ahonnan a levegőt szívja(!), nem a ventilátor felől elkezdtem fújni a klímatisztító folyadékkal, itt is hűtőbordákat fogunk látni, és érezzük, hogy szívja a levegőt, tehát mehet bele az anyag, egyenletesen, és nem csak a hátán, az oldalán is található borda, oda is fújjunk.

Ezzel kész í klímatisztítás lényegi része, ha jól csináltuk, az egész lakásban klímatisztítós szagú hűvös levegő árad szét, pusztulnak a bacik a klímában.

3. a kondenzvíz elfolyik-e?

Ha már le van szerelve a belső egység, érdemes egy pohár vizet önteni a csepptálcába, de ezt csak profiknak ajánlom, és főként akkor, ha baj van, vagyis nem csöpög a külső egységnél a kondenzvíz kivezető cső.

Csöpögtetőtálca, a hűtőbordák alatt, lefolyójába van csatlakoztatva az elvezető cső, tehát feltölthetjük vízzel, hogy meglássuk, elfolyik-e magától.

Én ezt a lépést kihagytam, nem tapasztaltam problémát a vízelvezetéssel.

Kondenzvíz elfolyik, szépen

Ezek után a belső egység műanyagháza visszamehet, be a szűrők, és pár óra szünet után (hogy minden biztosan kiszáradjon) klímázhatunk is tovább.

És, ha akkora mázlista vagy, mint én (kétlem), a feleséged épp ekkor szól, hogy kész az ebéd:)

Vélemény, hozzászólás?