Kicsi a polc, de erős

Szépnek mondjuk nem szép, de nagggyon hasznos…

Mini stúdióm dupla ajtajai közt 10-20cm távolság van, hasonló mélységgel, ahova mindig is polcot, vagy polcokat szerettem volna a sok állványnak, meg folyton útban levő vékonyabb cuccoknak. Elkezdtem hát agyalni, hogy hogy a fenébe fogok a két függőleges fa szerkezet közé (2 tok szerkezet-nem bonyolódom bele jobban) úgy polc rögzítőket csavarozni, fúrni, stb. hogy hozzáférjek, hiszen ez csak előröl és fölülről lehetséges a hely szűke miatt csavarhúzóval, vagy csavarbehajtóval.

Akkor találtam ki azt a kis szerkezetet, ami – a kedvenc műfajom – bármikor bontható és átszerelhető, de tartós. Íme:

Lényegében ez egy olyan, két sík közé beszorítható fa tartó, amire rá lehet csavarozni felülről egy kis polcocskát. Vannak persze teherbírási (sztem max 5-6kg) és mélységbeli (15-20cm) korlátai (mivel ez nem a polc közepe alá, hanem a széle felé tud csak elhelyezkedni), de bőven azon a határon belül van, ami tökéletesen megfelel a célnak.

A készítés folyamata azért volt nekem való, mert különösebb pontosságra nem kellett ügyelni, hiszen egy állítható szerkezetről van szó, aminek a kerek alakú teherbíró tárcsája is billeg a felületnek, tengelyszögnek megfelelően, és nem is látszik a rákerülő polc miatt.

Megszorítani szinte alig kellett, mert a fa keresztmetszete elég nagy volt ahhoz, hogy könnyen „tapadjon” a felületre. Semmi egyéb rögzítést nem kellett alkalmazni, előröl könnyen hozzá lehet férni villáskulccsal, felülről pedig csavarbehajtóval a majdani polcok csavarozásához. Jöhetett a polcok szabása és felszerelése. Itt is elég laza voltam a méretekkel, mert maga a tok szerkezet is és a fal is elég egyenetlen, bőven akartam 3-4 mm-ekete hagyni szinte minden oldalon. Kicsit igényesebb azért mondjuk lehettem volna:)

A végeredmény pont az, amire számítottam, és mindent el tudtam pakolni, ami láb alatt volt eddig.