Galéria építése házilag

Ahogy engem is, szerintem az olvasót is az érdekli elsősorban: mennyibe kerül egy galéria? Megpróbálok válaszolni az alábbi blogbejegyzésemben, saját tapasztalat alapján, miközben bemutatom az építésem eredményét, méghozzá több hetes, rendszeres használat tapasztalata után.

Először is, fel kell mérni, hogy pontosan mire és hol van szükségünk, illetve lehetőségünk. Ez alatt azt értem, hogy

 1. van e elég belmagasságunk? (min. 340-360cm, de inkább az utóbbi)
 2. kizárólag alvásra használjuk, vagy szeretnénk-e egy kis életteret kialakítani „odafönt”? (galéria ágy?)
 3. fából, vagy fémből szeretnénk, illetve a szerkezet látszódjon, vagy teljesen elburkolt, elegánsabb szintemelést akarunk?
 1. a megfelelő belmagasság bőven 3m felett kezdődik. 3,6m a minimális, szerintem, vagy esetleg 3,4m, de e körül már nagyon meggondolandó, hogy belevágjunk-e. A belmagasságot úgy érdemes átgondolni, hogy azért a hasznosabb tér alul van, vagyis ne feltétlenül felezzük a belmagasságot, hanem alul több helyet hagyjunk, mit felül: alul legalább 185, 190cm-rel, föntre így 150-160cm körüli értékkel számoljunk. Az általam bemutatott galéra 360cm-es belmagasságnál készült: 190cm alul + kb.17cm szerkezetvastagság + 153cm felül.
 2. Ha csak arra van szükségünk, hogy a franciaágyunkat megemeljük, hogy alatta hasznos tér alakuljon ki, akkor 40-60-90 ezer forintért hozzájuthatunk akár használtan egy galériaágyhoz, ami teljesen megfeelő lesz a célra. Azért mondom, mert ez a legesleg olcsóbb változata a galériáknak, ennél messze drágább lesz bármi, amit választunk, ha komolyabb élettér kialakítását tervezzük.
 3. A fémből épített szerkezet speciálisabb szerszámparkot és szakértelmet igényel, cserébe kicsit vékonyabb, izgalmasabb szerkezetet tudunk kialakítani. Ha ezt akarjuk viszont házilag elkészíteni jól felszerelt műhelyre, hegesztésre alkalmas géppel és szaktudással kell rendelkezni, nekem pl. egyik nincs. (kivéve szaktudásom, az van.)
  A fából készült szerkezet ugyan vaskosabb, de otthonosabb érzést és hangulatot kölcsönöz a lakásnak, vagy szobának.

Az árak:

típusárelőnyökhátrányok
használt galéria vásárlás20.000-100.000 Ft.– olcsó– nagyon egyszerű galériának kell lennie, hogy egy az egyben átszerelhető legyen
– szétszerelés SÉRÜLÉSMENTESEN lehetséges?
-méretek megfelelőek, vagy kell „faragni”, átépíteni?
galéria ágy, akár dupla fekvőfelülettel70.000-150.000 Ft.-olcsó
-kis helyen efér
-egyszerűen szerelhető
-költöztethető
-kis belmagasság
-nincs használható felső szint
-gyengébb vázszerkezet
Saját készítésű150.000-250.000-olcsó!
-nagy belmagasság
-akár kisebb szobányi méretig kialakítható
-saját igény szerint épül
-saját ízlés szerint épül
-büszkék lehetünk rá:)
-szaktudást igényel, de nekem ez van, szóval ez nem probléma, de minimum műsazki affinitást
-sok tervezési munka
-sok logisztikai munka
-helyszíni szerelés
-legalább 3-10 napot el fog venni az életünkből
Megrendelésremin.! 500.000-1.000.000 Ft. vagy inkább e fölött – ha megkeresel, hogy neked is csináljak galériát, én sem kérnék kevesebbet, de nem is fogom elvállalni, mert nem ebből szeretnék élni, még most szólok:)– ha szerencsénk van a szakemberrel, szuper minőségű és tartós galéria épül
– nincs saját munka benne
– gyorsan elkészül (1 nap, akár)
– ha megengedhetjük magunknak, ne is gondolkozzunk az eső 3 verzióban, de akkor legalább nagyon klassz szakit találjunk, és akkor az tényleg minden pénzt megér.
– akár ipari, nagyobb léptékű megoldásokhoz is csak ebben érdemes gondolkozni
– drága
– nehezen találunk
szakembert, vagy megbízható céget

Az ár és az építés tekintetében is fontos, hogy alapvetően 6 részből áll össze egy galéria:

 • tartószerkezet (60.000-90.000 ft.)
 • lépcső (15.000-45.000, vagy 100.000-300.000 Ft. – használtan 15 ért kapunk bármit, de egy moduláris, helytakarékos lépcső akár 180.000-300.000 forint is lehet, simán!! )
 • burkolat, vagyis a felső szint kialakítása (30.000-60.000 Ft.)
 • korlát ÉS kapaszkodó (15.000-50.000Ft.)
 • felületkezelés (ezt én pl. teljese egészében kihagytam. …eddig.) (10.000 Ft)
 • szerelvények, csavarok, szerszámok (15.000 Ft)
 • plusz még pár extra: világítás alulra, elektromos szerelés fönt, és egyéb bútorozás megoldások, lábadazti szegély, stb…

Ebből látszik is azonnal, hogy csak a leg alapvetőbb dolgokat figyelmebevéve máris 6-7 szálon kell elindulni, és akkor még nem terveztünk… szóval, tényleg, ne hősködjünk, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Én magabiztos de inkább nagyon elszánt voltam, ez rengeteget segített (lol).

Az árak persze nagyon szórnak, érdemes a minimum árakat figyelni itt, és kb. kijön az álom 150.000 Ft-os ár.

A mi esetünkben nem is volt kérdés a galéria létjogosutsága: egy 17m2-es lakásról beszélünk, 360cm-es belmagassággal. A galéria alapból kb.4-6m2-t hozzáadott az alapterülethez, ami jelentős érték és élettér növekedést eredményezett.

Felújítás és galéria építés előtt

Tervezés:

Az itt látható terv egy fémszerkezetes verzó lett volna, de mive egy nettó(!) félmillió forintos ajánlatot kaptam rá lépcső nélkül(!), elengedtem, nekem ennyi pénzem erre a projektre nem volt. A rajzok már a végül megvalósult galériához készültek. Érdemes megnézni a matekot, ahogy a belmagasságokat kalkuláltam. Ennek köszönhető talán, hogy bár elég bonyolult alapterületről van szó, mégis nagyon pontos lett az egész, végeredményben.

A tervről annyit egyébként, hogy a ferde fal és a viszonylag nagy áthidalás miatt (több, mint 3m!) én egyből a haladó szinttel kezdtem. A nagy áthidalásra kb. megérzésre egy 15cm x10cm-es gerendát találtam ki, és be is jött. Ezt ültettem 2 oszlopra. A hátsó, szűkebb részen már csak egy 10×10-es gerenda fekszik 2 db 10×10-es oszlopon. A trükk az, hogy itt hátul, ahol a leg stabilabb a szerkezet szépen felülnek a kifejezetten sűrűn rokatt 5×10-es gerendák, melyek gerendatartó papucsokon ülnek, a papucsok pedig a fő tatógerenda oldalára vannak fogatva. Ez a metszetet nézva talán kicsit érthetőbb lesz.

Anyagbeszerzés

A tervezés után a nagy mennyiségű faanyag beszerzése következett. Én pl. 10×10-es oszlopokat vettem, és GYALULTATTAM (extra idő, extra pénz, kisebb méret a végén – oldalankén 2-2 milliméterrel!!!) De tudjátok mit? Megmutatom a végszámlát a faanyagról:

Ebben egy óriási hiba volt, amit a faanyagot szállító Székely Fatelep szerencsére díjmentesen cserélt a kiszállítás UTÁN! Köszönöm, ezúton is. Szóval a 7,5x15cm-es keresztgerendák borzasztóan nagy keresztmetszetűek lettek volna keresztbordáknak, ezeket sima 5x10cm-esekere cseréltem.

Leírom, hogy milyen keresztmetszeteket használtam, én erre ugyanis nem találtam szinte egyáltalán jó összefoglalást a neten:

 • tartóoszlopok: 10×10
 • nagy áthidalású fő gerenda (ennek támaszkodik a lépcső): 10×15
 • keresztbordák 42, max 45cm-es osztással: 5×10 ezek ülnek a gerendapapucsokban illetve ülnek a hátsó gerendán.
 • falon futó tartógerenda: szintén 5×10
 • ajtó fölötti, kisebb teherhordású, falra szerelt gerenda: 2,5×10

Az építés

Elég a beszerzésből, essünk neki. De mivel? Kritikus dolog ilyenkor a hatalmas méretű és drága faanyag pontos és hibamentes, merőleges vágása. Ha hiszitek, ha nem, ezt kézi fűrésszel oldottam meg. Vettem ugyan egy kézi gérvágót, de ez, mint kiderült, a kis pengemagasság miatt alkalmatlan volt ekkora gerendák merőleges vágására. Viszont egy 3500 ft-ért vásárolt, nagy pengéjű, és szuper fogazatú obi-s lapfűrésszel pár perc alatt vágtam át egy-egy gerendát.

Egyébként a 4 oszlopon kívül semelyik gerenda vagy tartószerkezeti, burkolóelem vágásánál nem kellett ennyire pontosnak lennem. (Azért az voltam).

A tejes szerkezet elkészülte fotókon:

Egy komplikált kötés alakult ki a ferde fal és a 2 különböző méretű és felfogatású gerenda találkozásánál, ahol életemben először egy apró csapolást hoztam létre. Ez majdnem egy fél napomat elvitte. Tudom, ez rossz szintidő. De nem akartam hibázni.

A szerkezet elkészültekor ezt ki kellett próbálnom. Végtelenül erősnek éreztem magam:

Hajópadló

Na, ez egy keménydió volt. Mert spóroltam, már megint. Ezért kijött egy olyan kiosztás, amihez elég volt 3 csomag hajópadlót vennem, hogy ne legyen sok maradék. Ehhez viszont kívülről kellett kezdeni a kiosztást, legalábbis a szabáshoz. Mert a szereléshez meg belülről.

Azt találtam ki, hogy a hajópadlókat nem összecsúsztatom, hanem egymásra teszem azt szimulálva, mintha egymásba lennének csúsztatva. A dolog minimális tévedéssel bejött. de ez a hajópadló-kiosztás is elvitt majdnem egy egész napot. És persze a hajópadlókat is a bonyolultabb úton raktam le, a nútokba szögelve, vagyis nem látható rögzítéssel. Szép lett, de sajnos sok hajópadló meg volt görbülve, ebből is biztos van sokkal jobb minőségű. ez nem volt jó vétel. Csak drága… Tanulságos.

Korlát

A korláton is spóroni akartam. Használtan vetem oszlopokat. De mire azokat előkészítettem és fel is szereltem, kb 2 napomba tellett. Brutál. Be kellett marnom a gerendára felülő részét, és ki kellett alakítanom a fő csavarhelyeket, valamint a függőleges rögzítés l-vasainak helyét is mind a 7 oszlopon. A marás brutálisan rondán sikerült, mert a marógép viszont az egyik legutálatosabb szerszám, mert irtózatosan sok előkészületet igényel a pontos eredményhez. És itt elvesztettem a türelmemet, és szabadkézzel dolgoztam. Nem vagyok rá büszke…

A ronda eredményt gyaluval és vésőkkel később szépen tudtam korrigálni.

És egy pár kép az ekészült állapotról:

Pár kiegészítés:

 • A lépcső végül egy olcsó OBI-ban bezserezhető lépcső. Nagyon gagyi, de pár óra alatt beszereztem és felszereltem. Működik és stabil.
 • A hajópadló lezárása még hátravan a korlátoszlopok között, amit azt hiszem egy peremmé fogok kialakítani, hogy a galériáról lehulló dolgoknak akadálya legyen. Ez picit balesetveszéyes dolog ugyanis.
 • Alulra kell egy világítást kialakítanom, erre emég nem szántam rá magam. De ami késik, nem múlik.
 • A korlátot a falhoz rögzítettem. De ez is egy elég összetett művelet a korlát szögbeállítása, a végek evágása és a távtartók, csavarhelyek kialakítáésa miatt. Egy fél nap szépen elmehet ezzel is…
 • egyáltalán nem felületkezeltem a szerkezetet, ami egy nagy hiányosság. Könnyen koszolódik, sajnos, de ellenben nagyon természetes és szép hatása van végeredményben az egésznek.
 • Már csak a korlátoszlopokra fektetett, szintén obi-s fogódzkodóról nem beszéltem. Ez egy 8 ezer forintos darab, ami kapásból nem kis tétel amúgy, és én símán csak felülről rögzítettem az oszlopokhoz, ami egy elég gagyi, de gyors megoldás.

Most egy hónapja használja fiam a galériát, nem kíméli, mondhatom. a tapasztalat az, hogy a szerkezet meg sem moccan, nem nyekereg, nincs hangja, és a tartógerendázat lehajlása egy hónap után: 0.00 milliméter.